Ametnikud: merevee temperatuuri tõus kahjustab Suurt Vallrahu

Copy
Austraalia Suur Vallrahu Cairnsi ranniku lähistel.
Austraalia Suur Vallrahu Cairnsi ranniku lähistel. Foto: Reuters / Scanpix

Merevee temperatuuri tõus on kahjustanud Austraalia rannikul asuvat Suurt Vallrahu, viimase viie aasta jooksul on see kolmas kord, mil korallid ära pleegivad, teatasid Austraalia ametnikud neljapäeval.

Maailma suurim korallrahu toob Austraalia majandusele iga-aastaselt umbes neli miljardit dollarit (2,22 miljardit eurot) turismitulu, kuid võib kaotada oma UNESCO maailmapärandi staatuse, sest soojenev merevesi on selle seisukorda kahjustanud.

Vallrahu põhjaosa kannatas tugeva pleekimise all kaks aastat järjest, aastail 2016 ja 2017.

Mõned vallrahu seni puutumatud piirkonnad on saanud «mõõdukalt või tugevasti pleegitada», öeldi Suure Vallrahu merepargist, mis teostab hiiglasliku organismi üle õhuseiret.

Kahjustused on leebemad populaarsete turismipiirkondade Cairnsi ja Whitsunday saarte juures.

Keskkonnaaktivistid kritiseerivad Austraalia konservatiivset valitsust söekaevanduste laiendamise toetamise eest, selle asemel, et kliimasoojenemist ohjeldada.

Viimaste andmete kohaselt on vaja rakendada kiireloomulisi vallrahu kaitsvaid kliimapoliitika meetmeid, ütles Austraalia merede konserveerimise ühingu aktivist Shani Tager.

Valitsus kinnitab, et peab kinni Pariisi kliimaleppega sätestatud hetigaaside piirangutest ning et Austraalia kasvuhoonegaaside tootmine on oluliselt madalam, kui mitmete teiste tugevalt saastatavate riikide oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles