GRAAFIKUD Covid-19 lähinaabrite juures 26.03.: Stockholmis napib tervishoiutöötajaid

Postimees
Copy
Rootsi relvajõud rajasid Stockholmsmassani messikeskusesse ajutise haigla, kus hakatakse andma abi intensiivravipatsientidele
Rootsi relvajõud rajasid Stockholmsmassani messikeskusesse ajutise haigla, kus hakatakse andma abi intensiivravipatsientidele Foto: TT NEWS AGENCY/via REUTERS/SCANPIX

Kuigi Stockholmi piirkonnas on kokku koroonaviirusesse surnud 37 inimest, ei kavatse linn veel karantiini kehtestada.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 958

Uusi juhtumeid: 78

Tervenenuid: 10

Surmasid: 5

Uusi surmajuhtumeid: 2

Teste: üle 10 500 (eilse seisuga)

Soome teatas täna kahest uuest koroonasurmast, üks haigestunu suri Helsingi ja Uusimaa piirkonnas, teine Päijät-Häme maakonnas. Mõlemad ohvrid olid eakad inimesed.

Helsingis ja Uusimaa maakonnas tuvastati ööpäevaga 35 uut koroonaviirusesse nakatunut, kokku on piirkonnas hommikuse seisuga 596 kinnitust leidnud haigusjuhtu.

Teist päeva järjest on Helsingi ja Uusimaa piirkonna uute nakkusjuhtumite arv languses.

Soomes oli 82 inimest haiglas, neist 22 intensiivravis.

Valitsus teatas eile õhtul, et kehtestab Uusimaa maakonnale ranged liikumispiirangud, mille alusel keelatakse maakonda sisenemine ja sealt lahkumine. Uusimaa liikumispiirangud jõustuvad homsest ja kehtivad kuni 19. aprillini.

Soome politsei asejuht Sanna Heikinheimo ütles pressikonverentsil, et piirangutesse võib teha erandeid, kui liikumine on hädavajalik.

Hädavajaliku liikumise all peetakse silmas liikumist ametiasjus, töö, elukutse või ühiskondliku ameti tõttu, seadusjärgsete kohustuste täitmiseks, lähedase surma tõttu või selleks, et minna kohtuma oma lastega või muul olulisel isiklikul põhjusel.

Muude isiklike põhjuste all ei peeta silmas näiteks vabal ajal tehtavaid reise. Matkamisest ja sugulaste külastamisest peaks praegu hoiduma.

Soome sulgeb ka restoranid ja kohvikud mai lõpuni. Tööminister Tuula Haatainen ütles, et restoranid võivad jätkata toidu müümist kaasa ning ettevõtete sööklad võivad tegevust jätkata.

Ehkki enamik Soome lapsi õpib koroonaepideemia tõttu kehtestatud liikumispiirangute tõttu kodus, pakuvad koolid endiselt tasuta lõunat. Tasuta koolitoit on olnud aastakümneid Soome võrdsusele suunatud ühiskonna tähtis alustala.

Helsingis katkestab umbes 200 last päevas koduse õppetöö, et minna kooli sooja lõunat sööma. Koolid on 10-aastastele ja vanematele lastele suletud, kuid seaduse järgi tuleb lubada noorematel lastel koolis käia, kuigi ka neil soovitatakse pigem koju jääda. Ohutu vahemaa hoidmise reegel kehtib ka koolisööklas.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 244

Uusi juhtumeid: 23

Tervenenuid: 1

Teste: 8774

Lätis tõusis uude kroonaviirusesse nakatunute arv viimase ööpäevaga 244-ni. Covid-19 nakatumine leidis kinnitust 23 inimese puhul 817 testitust. Lätis on tehtud ühtekokku 8774 viirusetesti.

Eile teatati, et riigis on alanud viiruse kohapealne levimine.

Läti pangad tõstavad eriolukorra kehtimise lõpuni alates tänases viipemaksete ülempiiri 50 eurole. Otsus võeti vastu inimestevaheliste otsekontaktide ja makseterminalidega otsese kokkupuute vähendamisega seoses. Uue limiidi kehtestamiseks kogu riigis läheb paar päeva aega.

Viiruse leviku tõkestamiseks kehtestas valitsus eriolukorra 13. märtsil ning see jääb esialgu kehtima kuni 14. aprillini. Samas võis tervishoiuministri Ilze Viņķele kommentaaridest valitsuse eilsel istungil välja lugeda, et eriolukorda võidakse pikendada.

Nüüdseks on viirus levinud kõigisse Läti maakondadesse, enim nakatunuid on pealinnas Riias.

Alates 20. märtsist peaksid kõik Läti elanikud poodides seisma teineteisest vähemalt kahe meetri kaugusel. Poeomanikel tuleb tagada lisaohutusmeetmed, sealjuures inimeste sotsiaalne distantseerimine.

Läti infektoloogiakeskuse peaarst Baiba Rozentāle sõnul on hea uudis see, et 80 protsendil Covid-19 patsientidel sümptomid puuduvad või põevad nad haigust kergelt. Umbes 17–18 protsendil on keskmised sümptomid.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 290

Uusi juhtumeid: 16

Tervenenuid: 1

Surmasid: 4

Uusi surmajuhtumeid: 0

Teste: 2700

Leedus tõusis nakatunute arv täna hommiku seisuga 290-ni. Neli patsienti on viiruse tõttu surnud ja üks tervenenud.

Leedus on tehtud ühtekokku 4320 viirusetesti, neist 849 eile.

Leedu koroonaohvritest kolm olid Ukmergė haigla patsiendid. Tervishoiuministeeriumi kohaselt leidis neljas surmajuhtum aset Panevėžyse haiglas ning patsient kuulus riskigruppi.

Leedu pikendas eile uue koroonaviiruse pandeemia tõttu välja kuulutatud üleriigilist eriolukorda 13. aprillini. Senise korralduse kohaselt oleks eriolukord kestnud 30. märtsini.

Eriolukorra ajal on keelatud riigist lahkumine ja sisenemine ning massiüritused, suletud on kohvikud, paljud kauplused, peatatud teenused. Suletud on kõik haridusasutused ning inimestel soovitatakse võimaluse korral teha kaugtööd.

Leedu pikendab ka piirikontrolli Poola ja Lätiga 13. aprillini, teatas Leedu siseminister Rita Tamašunienė eile. Leedu taastas piirikontrolli 14. märtsil.

Euroopa Liidu seaduste kohaselt saab Schengeni tsoonis kehtestada piirikontrolli esmalt 10 päevaks ja siis veel 20 päevaks, kuid piirikontroll ei saa kesta kauem kui kaks kuud.

Leedu seim hakkab pidama oma plenaaristungeid kaugtööna ning teeb selleks oma töökorralduses vajalikud muudatused. Esimene kaugistung toimub järgmise nädala teisipäeval.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 2840

Uusi juhtumeid: 314

Surmasid: 70

Uusi surmasid: 8

Tervenenuid: 16

Stockholmi piirkonnas on viiruse tõttu haiglates ühtekokku 300 inimest, neist 65 intensiivravis. Piirkonnas on koroonaviirusesse surnud 37 inimest.

Telekanali SVT teatel napib Stockholmis tervishoiutöötajaid. Hiljuti pensionile läinud meedikuid kutsutakse tagasi tööle ja osalise tööajaga inimesi lisama töökoormust.

Stockholmi tervishoiuameti juhataja Björn Eriksson ütles pärast eile kinnitatud 18 surmajuhtumit, et «torm on kohale jõudnud».

Tervishoiuameti sõnul ei ole kohaliku politseiametiga siiski arutatud karantiini kehtestamise võimalust.

Riiklik epidemioloog Anders Tegnel nimetas eilsel pressikonverentsil olukorda Rootsis kiiresti kasvavaks ning tõi välja, et Stockholm on ilmselt ülejäänud riigist haigusepuhangu osas paar nädalat ees.

Valitsuse üks prioriteete on tagada kaitsevahendite kättesaadavus tervishoiutöötajatele ning pressikonverentsil märgiti, et uued hanked on töös.

Riigi avalik tervishoiuamet peatas eile tavapärase tegevuse restoranides, kohvikutes ja baarides. Lubatud on ainult teenindus lauast.

Rootsi peatas reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas eelmisel nädalal, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna üle kaugõppele. Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 3279

Uusi juhtumeid: 195

Surmasid: 14

Uusi surmasid: 0

Tervenenuid: 6

Teste: 73 892

Norras ei olnud täna teateid ühestki koroonaviirusega seotud surmajuhtumist. Kriitilises seisundis hingamisaparaatide all viibib 70 patsienti.

Kokku on tehtud Norras ligi 74 000 testi ja kõige rohkem nakatunuid on 50-59-aastaste vanuserühmas. Nakatumiste arvult järgnevad 40-49-aastased, 30-39-aastased, 20-29-aastased ja alles siis 60-69-aastased elanikud.

Nakkuse on saanud 321 haiglatöötajat.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Eelmisel nädalal sulges Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 840

Uusi juhtumeid: 182

Tervenenuid: 38

Surmasid: 3

Venemaal tõusis uude koroonaviirusesse nakatumiste arv ööpäevaga 182 võrra 840-ni. Tegu on seni kõrgeima uute nakatunute arvuga.

Viirust avastati 18 Venemaa regioonis. Uutest nakatumistest 136 registreeriti Moskvas ja viis Peterburis.

Venemaa peatab alates südaööst vastu homset kõik rahvusvahelised lennud seoses valitsuse määrusega, mis näeb ette täiendavaid meetmeid koroonaviiruse pandeemia leviku tõkestamiseks.

Täna avaldatud määrusega teevad võimud lennufirmadele korralduse peatada kõik plaanipärased ja tšarterreisid, erand tehakse Venemaa kodanikke välisriikidest koju toovatele lendudele.

Peterburi võimud peatasid 30. aprillini ööklubide, meelelahutuskeskuste, vesipiibukohvikute ja laste mängutubade töö.

Moskva sulgeb kohvikud, poed, pargid ja mittehädavajalikud teenused üheks nädalaks alates laupäevast. Alates tänasest peavad koju jääma kõik üle 65-aastased inimesed, kuid Moskva pole karmi karantiini veel kehtestanud.

Kõik kohvikud ja restoranid peavad lõpetama klientide vastuvõtmise, kuid võivad toimetada toitu klientidele ja ka toitu kaasa müüa.

Kõik mittehädavajalikke kaupu müüvad poed peavad uksed sulgema, samuti ilusalongid ja spaad. Ka suletakse Moskva pargid.

Linnapea Sergei Sobjanin kutsus ka teiste Venemaa regioonide inimesi loobuma reisimisest Moskvasse.

Riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin tegi eile ettepaneku kehtestada koroonaviiruse karantiini reeglite rikkujatele kuni seitsme aasta pikkune vangistus. Eelnõus on ette nähtud ka rahatrahv suuruses 500 000 kuni kaks miljonit rubla (5870 kuni 23 490 eurot).

Kui karantiinieiraja leitakse olevat süüdi inimese surma põhjustamises või tahtlikus nakatamises, võib ta kuni viieks aastaks vangi mõista. Kui ohvreid on kaks või enam, oleks karistus seitse aastat.

Venemaal on pandud kohustuslikku karantiini ja meditsiinilisele jälgimisele üle 60 000 piiriületaja.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini. Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles