USA esitas Madurole süüdistuse narkoterrorismis (2)

Copy
Venezuela president Nicolas Maduro.
Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: MANAURE QUINTERO/REUTERS/SCANPIX

USA justiitsministeerium teatas täna, et esitas Venezuela presidendile Nicolás Madurole ja tema valitsuse kõrgetele liikmetele süüdistuse narkoterrorismis.

USA ametnike väitel juhib Maduro kokaiiniga kaubitsevat organisatsiooni «Päikestekartell» (The Cartel of the Suns), millega on seotud juhtivad poliitikud ning Venezuela sõjaväe ja kohtu liikmed, teiste hulgas ülemkohtunik.

Justiitsminister William Barr ütles, et Maduro kartell toimetas valitsuse kaitse all riigist välja 200-250 tonni kokaiini.

Süüdistuse kohaselt on Maduro ja tema siseringi liikmed muutnud Venezuela narkokaubitsejate ja terrorirühmituste teeneid kasutades sisuliselt kuritegelikuks organisatsiooniks.

Miami ja New Yorgi prokuratuuri süüdistus hõlmab nii rahapesu kui narkoäri.

Välisminister Mike Pompeo kuulutas samal ajal välja 15 miljoni dollari suuruse preemia Maduro vahistamiseni viiva info eest.

Washington ei tunnusta Venezuela seadusliku presidendina Madurot, vaid opositsioonijuhti Juan Guaidód.

«Venezuela rahvas väärib läbipaistvat, vastutustundlikku, esinduslikku valitsust, mis teenib rahva vajadusi, ega reeda rahva usaldust, vaadates läbi sõrmede riigiametnikele, kes tegelevad ebaseadusliku narkoäriga,» ütles Pompeo avalduse.

Ametisolevale riigipeale süüdistuse esitamine on harukordne ja see samm suurendab kindlasti pingeid Washingtoni ja Caracase vahel.

Analüütikute sõnul võib see parandada USA presidendi Donald Trumpi tagasivalimise väljavaateid eriti Florida osariigis, kus on palju põgenikke Venezuelast, Kuubalt ja Nicaraguast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles