Kanada on vastu USA plaanile saata sõjaväelased kahe riigi ühispiirile

Copy
Suletud USA-Kanada piir.
Suletud USA-Kanada piir. Foto: AFP / Scanpix

Kanada on vastu USA plaanile saata sõjaväelased kahe riigi ühispiirile, et püüda kinni piiriületajaid, kes võivad olla nakatunud uude koroonaviirusesse, ütles Kanada peaminister Justin Trudeau neljapäeval.

Trudeau ja asepeaminister Chrystia Freeland reageerisid Global Newsi teatele, et Valge Maja ametnikud arutavad sellist sõjaväelaste lähetamist viirusepandeemia ohjeldamiseks hiljuti suletud piirile, mis on 8900 kilomeetriga maailma pikim.

Kanada-USA piir suleti laupäeval mittehädavajalikule reisimisele, kuid mitte piiriülesele kaubandusele.

«Kanadal ja USA-l on pikim sõjaväeta piir maailmas. Ja see on väga meie huvides, et see jääks ka niimoodi,» ütles Trudeau igapäevasel briifingul ajakirjanikele.

Freeland märkis omakorda: «Kanada hinnangul on see täiesti ebavajalik samm, mida me peame meie kahepoolset suhet kahjustavaks.»

Ta lisas, et Washington pole veel seda otsust langetanud, kuid Kanada usub, et selleks ei ole mingit tervishoiualast õigustust.

«Me oleme öelnud, et me ei arva, et see oleks õige viis kohelda usaldusväärset sõpra ja sõjalist liitlast,» sõnas Freeland.

Enne piiri sulgemist ületas seda hinnanguliselt 400 000 inimest ja kahe miljardi dollari väärtuses kaupu päevas.

Kanadas tõusis koroonaviirusesse haigestunute arv neljapäeval üle 4000 piiri, surnud on 39 inimest. USA-s jõudsid need näitajad aga vastavalt 82 404 ja 1178-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles