Ungari eriolukorrameetmed panevad demokraatia löögi alla

Copy
Ungari peaminister peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister peaminister Viktor Orbán. Foto: Reuters / Scanpix

Ungari seaduseelnõu, mis annaks valitsusele koroonaviirusega võitlemiseks erakorralised volitused, on teinud ärevaks vaatlejad, kelle sõnul võivad need anda peaminister Viktor Orbánile piiramatu võimu.

«Ungari on erijuhtum. Kusagil mujal pole selliseid erakorralisi meetmeid, mille on välja käinud Orbán,» ütles Milan Nic mõttekojast German Council on Foreign Relations.

Pärast eriolukorra kehtestamist 11. märtsil, ootab Orbán teisipäeval parlamendilt volitust eriolukorda tähtajatult pikendada ja riiki määrustega juhtida.

Kui parlament, kus on enamuses tema erakond Fidesz, niinimetatud koroonaviiruseseaduse heaks kiidab, saab Orbáni valitsus endale sisuliselt piiramatu võimu.

«Tema valitsus on juba niigi tugevamas positsioonis kui ükski teine Euroopa Liidus. Ungari ei ole enam demokraatliku kontrolli ja tasakaalu riik,» ütles Nic.

Seadus lubaks määrata ka pikki vanglakaristusi viiruse ja valitsuse meetmete kohta libainformatsiooni avaldajatele.

Orbán, kes nimetab end «illiberaalseks» rahvuslaseks, on Ungari poliitilise, kohtuliku ja põhiseadusliku maastiku alates võimule tulemisest 2010. aastal suuresti ümber kujundanud.

Tema rännet, demokraatiat ja õigusriiki puudutavad kokkupõrked Euroopa ametiasutuse, mittetulundusühenduste ja inimõigusorganisatsioonidega on viinud Brüsseli süüdistama Budapesti EL-i väärtuste rikkumises.

«Kuni praeguseni on nähtud Orbáni loodud süsteemi »hübriidriigina«, mis ei ole ei demokraatia ega diktatuur,» kirjutas endine ajakirjanik Paul Lendvai Austria päevelehes Der Standard avaldatud arvamusloos.

Lendvai, kes põgenes Ungarist Austriasse pärast 1956. aasta ülestõusu, küsis aga, kas valitsuse seaduseelnõu võib muuta Ungari EL-i esimeseks diktatuuriks.

Orbáni käik pingestab ka Fideszi ja Euroopa Parlamendi Euroopa Rahvuspartei (EPP) fraktsiooni keerulisi suhteid.

Austria ÖVP partei eurosaadiku Othmar Karase sõnul on Orbán läinud autoritaarse Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani rajale.

Ungari peaminister ise on eelnõud kaitsnud. Läinud nädalal vastas ta Euroopa Nõukogu kriitikale soovitusega seaduse täpset teksti lugeda.

Valitsuse toetajate sõnul toetab erivolitsuste pikendamist suurem osa rahvastikust ja otsustav valitsemine on praeguse kriisi ajal vajalik.

Valitsus on süüdistanud opositsiooni hirmu külvamises ja isegi viiruse poolel olemises.

Budapesti ELTE ülikooli juuraprofessori Zoltan Flecki sõnul teeb aastakümme Orbáni valitsust määrustega juhtimise Ungaris ohtlikumaks kui mujal.

«Nõrgenenud põhiseaduslikus olukorras on erivolitused alati väga ohtlikud,» märkis ta.

ÜRO eksperdid tegid läinud nädalal riikidele üleskutse pandeemiaga võitlemiseks vajalikke meetmeid mitte kuritarvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles