Viirusekartus tõrjus põgenikud Kreeka piirilt

Copy
Migrandid Türgi-Kreeka piiri lähedal hobuvankris.
Migrandid Türgi-Kreeka piiri lähedal hobuvankris. Foto: AP/Scanpix

Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis ütles reedel, et asüülitaotlejad on piirilt Türgiga tagasi tõmbunud; meedia on põhjusena viidanud koroonaviiruse kartusele. 

«Pärast (1. märtsi) püsti pandud ajutine laager on lammutatud ning Evrose piirialal viibinud on minema toimetatud,» ütles Mitsotakis valitsuse videokonverentsil.

Türgi siseminister Süleyman Soylu lausus neljapäeval, et Kastaniesi piirialal (Türgis tuntud kui Pazarkule) on endiselt ootamas 4600 põgenikku. 

Neljapäeva õhtul aga evakueeriti asüülitaotlejad bussidega rajatistesse, kus neid hoitakse kaks nädalat karantiinis, et tuvastada, kas nad pole nakatunud koroonaviirusega, kirjutas Türgi uudisteagentuur DHA.

Türgi võimud lammutasid Pazarkule laagri pärast migrantide lahkumist, kirjutas DHA, lisades, et evakueerimine viidi läbi põgenike palvel. 

Riiklik telekanal TV ERT märkis, et Türgi politsei pani enne lahkumist laagri põlema. 

Mitsotakise sõnul ei muuda see samm Kreeka kava tugevdada oma piiritara. 

«Peatükk võib olla lõppenud, kuid ma ei kahtle, et see lahing jätkub,» lausus valitsusjuht ministritele. 

Kümned tuhanded asüülitaotlejad püüdsid murda läbi maismaapiiri Türgist Kreekasse pärast seda, kui Ankara veebruari lõpus teatas, et ei takista enam inimestel Euroopa Liitu pürgimast. 

Märul piiril kestis päevi. Kreekasse tungida üritanud põgenikud loopisid kividega Kreeka märulipolitseid, kes vastas pisargaasiga. 

Türgi politsei pommitas omakorda Kreeka julgeolekujõude regulaarselt pisargaasiga ning Ateena süüdistas Türgi politseid migrantidele näpitstangide jagamises, et need saaksid okastraati läbi lõigata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles