Poola liberaalne opositsioon kutsus presidendivalimisi boikottima

Copy
Poola president Andrzej Duda (vasakul).
Poola president Andrzej Duda (vasakul). Foto: AFP

Poola liberaalne opositsioon kutsus pühapäeval valijaid boikoteerima 10. maile kavandatud presidendivalimisi, mida parempoolne valitsus keeldub edasi lükkama hoolimata uue koroonaviiruse pandeemiaga seotud ohtudest.

Parempopulistliku Seaduse ja Õigluse (PiS) valitsus sattus sel nädalal tugeva surve alla seoses otsusega jätkata ettevalmistusi valimisteks. Otsus langetati ajal, mil avaliku arvamuse uuring näitas, et 72 protsenti vastanutest soovib valimiste edasilükkamist.

Küsitlused näitavad ka praeguse riigipea, PiS-iga seotud Andrzej Duda populaarsuse tõusu.

«Boikoteerigem neid valimisi - teie elud on tähtsamad,» ütles Duda peamine liberaalist rivaal Małgorzata Kidawa-Błońska pühapäeval Varssavis ajakirjanikele, öeldes, et ta peatab oma kampaania, et keskenduda pandeemia vastu võitlemisele.

Kidawa-Błońska tegi ka teise avalduse, milles rõhutas, et «presidendivalimiste korraldamine praegustes tingimustes võib olla isegi kuritegelik».

«Kuidas saab küsida inimeste usaldust ja samal ajal veenda neid oma elu ohtu seadma?» küsis ta.

Peaminister Mateusz Morawiecki ja PiS-i mõjukas liider Jarosław Kaczyński, kes on Duda lähedane liitlane, on öelnud, et ei näe põhjust valimisi edasi lükata.

Duda ise möönis laupäeval, et praegune valimiste kuupäev ei pruugi olla kestlik, kui pandeemia peaks mai keskel endiselt möllama.

Poola parlament võttis laupäeval vastu seadusemuudatuse, mis lubab üle 60-aastastel ning karantiinis või eneseisolatsioonis inimestel koroonaepideemia olukorras posti teel hääletada

38 miljoni elanikuga Poolas on leidnud kinnitust 1771 uude koroonaviirusesse nakatumise juhtu, COVID-19 on nõudnud 20 inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles