Omanikud: Panama pole Zaandamile veel kanali läbipääsuluba andnud (1)

Copy
Holland America Line'i ristluslaeva MS Zaandam terveks tunnistatud reisijad paigutatakse Panama lahel ümber ettevõtte sõsarlaevale MS Rotterdam.
Holland America Line'i ristluslaeva MS Zaandam terveks tunnistatud reisijad paigutatakse Panama lahel ümber ettevõtte sõsarlaevale MS Rotterdam. Foto: Reuters/ScanPix

Panama Vaikse ookeani poolsel reidil paikneva ristluslaeva Zaandam omanikud ütlesid pühapäeval, et vaatamata kohalike võimude lubadusele pole neile veel Panama kanali läbipääsuks luba antud.

Mõlemad laevad asusid Eesti aja järgi esmaspäeva varahommikul veel Vaikse ookeani vetes Panama kanali sissepääsu ligidal.

Laeva operaatorfirma Holland America Lines teatas pühapäeval, et neile pole lisaks Panama võimude loale antud luba ka silduda lõpp-peatuses Port Evergladesi sadamas Floridas.

Esialgu ei ole selge, mis on loa andmise takistuseks Panamas, mille võimud peaksid suunama Zaandamile kanali läbimiseks nii lootsid kui ka mitmed teised töötajad.

Varasemate teadete kohaselt oli Zaandam saanud Panama ametnikelt loa läbida kanal koos neid saatva alusega Rotterdam, kuhu nädalavahetusel paigutati Zaandamilt ümber terveks tunnistatud reisijad.

Zaandamile, mille peal oli enne tervete reisijate Rotterdamile ümber paigutamist enam kui 1800 reisijat ja meeskonnaliiget, andis Panama tervishoiuministeerium laupäeval teada, et lubab aluse läbi kanali, ent ühelgi reisijal ega meeskonnaliikmel ei olnud lubatud laevalt maismaale tulla.

Sõltumatu Panama Kanali Amet väljastas pühapäeval teate, mille kohaselt valmistavad nad ette aluse kanalist läbimise vahendamist.

Kanada välisminister Francois-Philippe Champagne ütles laupäeva hilisõhtul, et tema Panama kolleeg kinnitas talle kanali läbimiseks vastava loa andmist. Zaandami pardal olevast 1243 reisijast ja 586 meeskonnaliikmest 248 on kanadalased.

Keerulises olukorras laeva saatuse teeb veelgi raskemaks tõsiasi, et ristluslaeva lõppsihtkohaks oleva Florida osariigi linna Fort Lauderdale'i linnapea sõnul ei taha ta aluse maabumist oma linna lähedal, nagu esiti kavandatud.

Fort Lauderdale'i linnapea Dean Trantalis ütles avalduses, et on «sügavalt häiritud» laeva suundumisest tema linna ning soovitas see saata hoopis mõnda mereväebaasi USA idarannikul.

Meeri sõnul tuleks siiski juhul, kui laev sildub Port Evergladesis, kohaldada karmid meetmed reisijate eraldamiseks, haigete hospitaliseerimiseks, tervete ameeriklaste karantiini paigutamiseks ja välismaa kodanike kiirelt nende kodumaale saatmiseks.

«Kuni Trumpi administratsioon ei ole mulle täielikku ülevaadet andnud ning ma ei ole nende plaanidega nõus, ei saa ma toetada Zaandami dokkimist minu kogukonnas,» ütles ta.

Laeva omanikfirma Briti-Ameerika ühisettevõte Holland America teatas reedel, et neil reisijat on surnud - ehkki nende surma täpset põhjust ei öeldud - ja veel kaks on saanud koroonadiagnoosi.

Zaandam lahkus Buenos Airesest 7. märtsil ja pidi jõudma kaks nädalat hiljem Tšiili pealinna Santiago lähedal asuvasse San Antoniosse. Kuid koroonaviiruse kartuses ei ole neid Lõuna-Ameerika läänerannikul ühessegi sadamasse lubatud.

Ühendriikidesse teel olev laev on viibinud Vaiksel ookeanil juba alates 14. märtsist. Kui pardal asuva 1800 inimese seas hakkasid ilmnema gripilaadsed sümptomid, ei nõustunud ükski Lõuna-Ameerika sadam seda vastu võtma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles