New Yorgi osariik ületas tuhande koroonaviirusse surnud inimese piiri

Copy
New Yorgi linnapea Bill de Blasio aitab ÜRO garaažis maha laadida sinna saabunud kaste kirurgiliste maskidega, mille annetasid linnale ÜRO peasekretär Antonio Guterres ja USA suursaadik Kelly Craft.
New Yorgi linnapea Bill de Blasio aitab ÜRO garaažis maha laadida sinna saabunud kaste kirurgiliste maskidega, mille annetasid linnale ÜRO peasekretär Antonio Guterres ja USA suursaadik Kelly Craft. Foto: SIPA/Scanpix

USA New Yorgi osariik ületas pühapäeval sünge verstaposti, kui koroonaviirusse surnute arv jõudis vähem kui kuu ajaga pärast esimest tuvastatud nakatusjuhtumit üle tuhande.

New Yorgi linn teatas õhtul, et surnute hulk kerkis 776-ni. Kogu osariigi statistika uuendus jõuab avalikkuseni esmaspäeval, ent väljaspool linna pühapäeva hommikul teada antud vähemalt 250 surmajuhtumi liitmisel on osariigis vähemalt 1026 COVID-19 ohvrit.

Viirus ja sellest edasi arenev haigus COVID-19 on levinud New Yorgis hirmutava kiirusega.

Osariigi esimene teadaolev nakkusjuhtum avastati 1. märtsil tervishoiutöötajal, kes naasis hiljuti Iraanist. Kaks päeva hiljem tuvastasid meedikud osariigis teise nakkusjuhtumi, New Rochelle'i piirkonnas elava advokaadi.

Kuberner Andrew Cuomo oli 10. märtsiks kuulutanud New Rochelle'i karantiinialaks, kus suleti koolid ja pühamud. Samal päeval registreeriti New Yorgi linnastus esimene surmajuhtum.

Kaks päeva hiljem oli osariik kuulutanud välja enam kui 500-inimesega kogunemiste keelu, mis sundis Broadway teatreid oma uksed sulgema.

New Yorgi meer Bill De Blasio sulges linna koolid 15. märtsil.

Osariik kehtestas täiendavaid piiranguid 20. märtsil, kui Cuomo tegi korralduse kõigil niiöelda mittevajalikel töötajatel jääda kodudesse, keelustas igasugused kogunemised ning määras, et inimestel tuleb teistega hoida pikivahet vähemalt kaks meetrit.

Selleks hetkeks oli New Yorgi linnas 35 surmajuhtumit - see oli üheksa päeva eest!

New Yorgis ei kuule tänavatel suurt muud kui kiirabibrigaadide sireene, kui kurnatud meditsiinitöötajad peavad vastama rekordilisele arvule hädaabikõnedele.

Linna kiirabid vastavad päevas enam kui 6000 kõnele, mida on üle kahe korra rohkem tavapärasest.

New Yorgi tuletõrjeülem Daniel Nigro ütles pühapäeval, et viimased viis päeva on olnud nende ajaloo kõige töörohkemad.

«See on pretsedenditu,» ütles de Blasio. «Me pole eales näinud, et meie EMS-süsteem (häirekeskused) saaks sedavõrd palju kõnesid - mitte kunagi.»

Nigro ütles, et väljakutsete kasv pikendab kohalejõudmise aega.

De Blasio sõnul kavandab linn muudatusi personali ümberpaigutamisega nii, et kiirabibrigaadidel oleks võimalik nõudlusega sammu pidada.

Eeldatavalt läheb veel kaks-kolm nädalat aega, kuni linnas jõuab pandeemia tipp kätte, ütles de Blasio ja märkis, et on palunud USA armeel saata neile appi arste, õdesid ja muud meditsiinilist personali.

Cuomo ütles pühapäeval, et neile on end vabatahtlikena üles andnud enam kui 76 000 tervishoiutöötajat, neist paljud hiljuti pensionile läinud inimesed.

Esmaspäeval peaks New Yorgis silduma USNS Comfort, mereväe haiglalaev 1000 voodikoha ja 12 operatsioonisaaliga ning täisvalmiduses meditsiinilise personaliga. Laeva ülesandeks on hoolitseda kõigi muude patsientide eest, kes ei ole seotud koroonaviirusega. 

Manhattani keskparki ehitatakse teisipäeval 68-kohaline kristliku heategevusorganisatsiooni Samaritan's Purse välihaigla. Sarnase välihaigla püstitas ühendus ka Itaaliasse sealse kriisiolukorra abistamiseks.

Seoses koolide ja paljude lastepäevakodude sulgemisega, on osariigid ja kohalikud omavalitsused koostöös filantroopidega pakkumas lastepäevahoidu viirusega eesliinil võitlevatele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles