Nakkusjuhtude hüpe Tokyos tõstatab olümpiaga seoses küsimusi

BNS
Copy
Koroonaviiruse tõttu toimuvad Tokyo olümpiamängud 2021. aastal.
Koroonaviiruse tõttu toimuvad Tokyo olümpiamängud 2021. aastal. Foto: STOYAN NENOV/REUTERS

Enne suveolümpia edasi lükkamist näis, et Jaapanil on õnnestunud koroonaviiruse nakkusjuhtumite arv edukalt kontrolli all hoida, kuid Tokyo juhtumite hüppeline kasv ning linna kuberneri korraldus inimestel kodus püsida on tõstatanud rea teravaid küsimusi.

Viirusesse nakatunute järsk tõus ning linnajuhtide vahetult olümpia edasi lükkamise otsuse järel tehtud jõulised sammud, milles on viidatud isegi liikumiskeelu kehtestamisele, on pannud parlamendiliikmeid ja teisigi küsima, kas Jaapan alahindas viiruse leviku ulatust ning jäi sotsiaalse distantseerimise meetmetega hiljaks või ei ole nüüd Jaapanil enam põhjust tegelikke numbreid varjata.

«Selleks, et jätta muljet, et linnal on saavutatud kontroll koroonaviiruse üle, vältis Tokyo rangete meetmete vastu võtmist ja pisendas patsientide arvu,» säutsus Jaapani endine peaminister Yukio Hatoyama Twitteris. «Koroonaviirus on levinud sel ajal, mil nad ootasid. (Tokyo kuberneri Yuriko Koike jaoks) tulid esmajärjekorras olümpiamängud, mitte aga Tokyo elanikud.»

Eksperdid on tuvastanud Tokyos, Osakas ja muudes linnastutes nakkusjuhtumite plahvatuslikku kasvu.

Peaminister Shinzo Abe ütles laupäeval, et Jaapan seisab nakkusjuhtumite tohutu hüppe lävel, kuna üha keerulisem on jälgida ja hoida viiruskoldeid kontrolli all.

«Kui nakkusjuhtumid kerkivad, siis meie strateegia kukub koheselt kokku,» hoiatas Abe. «Hetkeolukorras peame me vaevu vastu.»

Valitsusjuht lisas, et eriolukorda riigis ei pea veel välja kuulutama, kuid Jaapan seisab iga hetk silmitsi samavõrd halva situatsiooniga nagu on Ühendriikides või Euroopas.

Jaapan ei näinud kiirustavat samas tempos paljude muude riikidega, kui veel läinud nädalal külastasid paljud inimesed parke, et vaadata kirsipuude õitsemist, ning Abe vaid vihjas võimalusele olümpiamänge edasi lükata. Ent läinud teisipäeval soostus Abe telefonikõnes Rahvusvahelisele Olümpiakomitee presidendile Thomas Bachile mängud koroonaviiruse leviku tõttu 2021. aasta suveni edasi lükata.

Päev hiljem palus Koike Tokyo elanikel nädalavahetusteks koju jääda kuni aprilli keskpaigani, öeldes, et uute nakkusjuhtumite arv kasvas 41 võrra varasemalt 16-lt. Laupäeval teatas Tokyo 63 uuest juhtumist, mis oli uus ööpäevane rekord.

«Kas see on lihtsalt kokkusattumus?» küsis opositsioonilise Jaapani Konstitutsioonilise Demokraatliku Partei parlamendiliige Maiko Tajima eelmisel kolmapäeval parlamendi istungil, viitega järsule hüppele Tokyo nakkusjuhtude puhul.

Tervishoiuminister Katsunobu Kato ütles, et olümpia edasi lükkamise ja tuvastatud juhtumite arvu vahel ei ole «absoluutselt mitte mingit seost».

Abe tsiteeris eksperte, kelle sõnul on põhjus suuresti omavahel seostamatute juhtumite suurenemises ning välismaalt tulnud nakkusjuhtumite kasvus. Valitsusjuht soovitas inimestel «olla valmis pikaks lahinguks».

Päev pärast Koike hoiatust kutsus Abe kokku uue rakkerühma hiljuti jõustatud eriseaduse alusel, mis lubab tal riigi teatud osades, kaasa arvatud pealinnas, kuulutada välja eriolukord.

Jaapani strateegia koroonaviirusega võitluses on olnud seni keskenduda haiguskolletele ning püüda jälitada nakkuste teekonda tagasiulatuvalt, selle asemel, et kõiki kahtlusega patsiente lasta testida. Laupäeval avaldatud juhtnööride kohaselt saadetakse teste tegema vaid arsti suunamisel.

Eksperdid olid seadnud proovide võtmise tingimused võrdlemisi kõrgeks, võttes proove vaid neilt, kes olid otseselt seotud haiguskolletega või sümptomitega, sest kardeti, et massiline proovide võtmine viiks haiglavoodite kiire täitumiseni, mida läheks vaja aga vaid tõsiselt haigete jaoks. See omakorda aga põhjustaks meditsiiniteenuste süsteemi kokkuvarisemise.

Kui Jaapan oli märtsi lõpu seisuga testinud umbes 50 000 inimest, siis Lõuna-Korea oli juba märtsi keskpaigaks võtnud proove umbes veerand miljonilt inimeselt.

Abe eitas süüdistusi nagu oleks Jaapan manipuleerinud arvudega testide piiramise või COVID-19 surmade liitmise näol muude kopsupõletikuga seotud surmadega.

«Olen teadlik, et mõned inimesed kahtlustavad Jaapanit tegelike arvude peitmises, aga ma usun, et see ei ole tõsi,» ütles Abe, lisades, et kui ongi mingisugune «kinnimätsimine», siis see peegelduks surmajuhtumite arvus. Tema sõnul on arstid selgitanud, et kopsupõletikuga patsientidel on võimalik COVID-19 tuvastada röntgeni või kompuutertomograafia abil.

Yokohama linnaülikooli informaatikaprofessor Aki-Hiro Sato ütles hiljutises raportis, et Jaapan seisab silmitsi viiruse kolmanda või neljanda lainega, mis tuleb kas Euroopast või USA-st. Tokyo on tänaseks teatanud 430 juhtumist, kuid Sato hinnangul võib olla märtsi lõpuks Tokyos veel tuhat juhtumit, kui nakkusjuhtude levik jätkub samal kiirusel kui muudes riikides. Tema sõnul võib kergel kujul olla nakkus 10 000 inimesel.

Pühapäevase seisuga oli Jaapanil 2578 tuvastatud nakkusjuhtumit, kaasa arvatud 712 kruiisilaeval, ning 64 surmajuhtu, selgub tervishoiuministeeriumi statistikast. Umbes tuhatkond inimest on terveks saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles