Türgis võeti kinni armee endine ülemjuhataja

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõjaväe endine ülem kindral Ilker Basbug.
Türgi sõjaväe endine ülem kindral Ilker Basbug. Foto: SCANPIX

Türgis võeti kinni sõjaväe endine ülemjuhataja kindral Ilker Basbug, keda kahtlustatakse valitsuse kukutamise kavandamises.

Praeguse seisuga on 2010. aasta augustis erru läinud Basbug kõrgeima tiitliga ohvitser, keda kahtlustatakse sidemetes aastaid uuritud Ergenekoni vandenõuga, vahendas AFP.

Ekskindral võeti vahi alla pärast seitse tundi väldanud ülekuulamist. Ametivõimud kahtlustavad ka, et armee rahastas Basbugi ametiajal netisaite, mille ülesandeks oli mustata valitsust.

Basbug lükkas kõik süüdistused tagasi, kinnitas tema advokaat Ilkay Sezer.

Endine tippsõjaväelane viidi varahommikul Istanbuli kohtust tervisekontrolli ja seejärel toimetati ta politseikonvoi saatel Siliviri vanglasse.

Türgi ajaleht avaldas 2009. aastal esimesed andmed Ergenekoni salaplaanist, mille eesmärgiks oli peaministri Tayyip Erdogani juhitava islamistliku taustaga valitsuse kukutamine. Pärast seda on süüdistuse saanud sadu inimesi, kelle seas on nii pensionipõlve veetnud ohvitsere kui tegevsõjaväelasi.

Ametivõimud on väitnud, et armee plaanis korraldada 2003. aastal pommirünnakute seeria, et kõigutanud valitsuse positsiooni.

Mõned vaatlejad on kahtlustanud, et valitsus on Ergenekonit kasutanud poliitiliste vastaste tagakiusamiseks.

Pärast 1960. aastat on sõjavägi haaranud demokraatlikult valitud valitsuselt võimu kolmel korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles