Ungari peaminister sai võitluseks viirusega pea piiramatud volitused

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Ungari parlament kiitis täna heaks eelnõu, mis annab peaminister Viktor Orbánile ulatuslikud volitused, mida valitsusjuht vajab enda sõnul võitluseks koroonaviiruse pandeemiaga. 

Kodu- ja välismaised kriitikud on «koroonaviiruse vastase kaitse seaduse» hukka mõistnud, öeldes, et see annab peaministrile tarbetu ja piiramatu võimu, mis aitab tal pigem tugevdada oma positsiooni kui võidelda viirusega. 

Ungaris on kõnealuse seaduse vastu esitatud petitsioon, millele andis allkirja üle 100 000 inimese. Ent parlament, kus Orbáni erakonnal Fidesz on kahekolmandikuline enamus, kiitis meetme heaks 137 häälega 53 vastu. 

Orbán, kes kuulutas 11. märtsil välja 15-päevase eriolukorra, sai täna parlamendi otsusega õiguse eriolukorda määramata ajaks pikendada ning valitseda sisuliselt dekreetidega, et võidelda Covid-19 ja selle mõjude vastu riigis.

Eelnõu annab valitsusele õiguse pikendada dekreedivõimu määramata ajaks, kuni valitsus ise otsustab, millal eriolukord lõpeb. Eriolukorra pikendamiseks ei ole vaja enam parlamendi heakskiitu. Ühtlasi näeb eelnõu ette kuni viieaastase vanglakaristuse kõigile valeinfo levitajatele viiruse ja sellevastaste meetmete kohta. 

Valitsusmeelne analüütik Zoltan Kiszelly ütles BBC-le, et valitsus tahab koroonaviiruse puhanguga võitlemiseks vabu käsi. «Ent valitsusel ei ole plaani piirata kõnevabadust või vaba meediat,» kinnitas Kiszelly.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles