Hollandi kunstimuuseumist varastati van Gogh'i maal

Copy
Ööl vastu tänast varastati Hollandis asuvast Singer Lareni kunstimuuseumist üks Vincent van Gogh'i maal.
Ööl vastu tänast varastati Hollandis asuvast Singer Lareni kunstimuuseumist üks Vincent van Gogh'i maal. Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix

Hollandi muuseumi teatel varastati ööl vastu tänast üks näitusel väljas olnud Vincent van Gogh'i maal. 

Maal varastati Amsterdamist ida pool asuvast Singer Lareni kunstimuuseumist, kuhu selle oli laenuks andnud Groningeri muuseum. 

Vargus leidis aset öösel kell 3.15. Vargad lõhkusid hoone klaasukse ja kuigi koheselt käivitus alarm ning politseinikud sõitsid sündmuskohale, ei suudetud vargaid tabada.

Meedia teatel varastati kuulsa kunstniku maal pealkirjaga «Kevadaed». Varastatud maal oli muuseumisse toodud osana suuremast Hollandi kunstnike näitusest, mille raames on väljas rohkem kui 70 maali.

Muuseumi direktor Jan Rudolph de Lorm ütles kohalikule meediale, et on juhtunu järel šokis.

«Me oleme šokis ja väga vihased, et selline asi juhtus. Ilus ja liigutav maal ühe meie kõige suurema kunstniku poolt varastati kogukonnalt,» rääkis ta. «1883. ja 1884. aastal oli van Gogh koos oma vanematega Nuenenis ja seal maalis ta kaunist aeda, kus ta leidis rahu ja inspiratsiooni,» kirjeldas direktor varastatud maali sündimislugu.

«See maal peab tulema tagasi nii kiiresti kui võimalik, et me saaksime seda nautida ja leida rahulolu sellest ilusast kunstist,» ütles muuseumi direktor Jan Rudolph de Lorm.

Varguse järel alustati kriminaalmenetlust. 

Hollandi maalikunstnik Vincent van Gogh sündis 30. märtsil 1853. aastal, mis tähendab, et vargus leidis aset tema sünnipäeval. Kunstnik suri 1890. aastal, kui ta 37-aasta vanuses enesetapu sooritas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles