Itaalia leinab tuhandeid viiruseohvreid ja seisab silmitsi majanduskriisiga. Samal ajal ootab maffia võimalust tuhast tõusta ja kõige enam kannatavaid inimesi mässule õhutades riigi lõunaosa kui püssirohutünni plahvatama panna.

«Itaalia maffia suudab ohu võimaluseks pöörata,» ütles valitsuse maffiavastase võitluse üks juhtfiguure Giuseppe Governale AFP-le. Temaga nõustub maffia tegevust põhjalikult uurinud kirjanik Roberto Saviano, kelle sõnul saab Itaalia maffiast praeguse viirusekriisi suurim kasulõikaja. 

«Kuhu on maffia viimastel aastakümnetel investeerinud?,» küsis Saviano. «Erinevaid teenuseid pakkuvatesse ettevõtetesse, nagu prügisorteerimine, transport, matusebürood ja toidujagamine. Nad teenivad pandeemia abil raha.»

Ent probleem on veelgi laiem. Niigi vaesemas Itaalia lõunaosas ähvardab koroonakriisist tingitud majanduslangus viia inimesed meeleheite äärele. Kui ahastuses inimesteni ei jõua riigi poolt eraldatavad abirahad, võib neile kurjakuulutavalt ja ohtlikult abikäe ulatada hoopis maffia.

Seejuures on näha selgeid märke, et maffia püüab riigi lõunaosas kaost külvata. Näiteks innustatakse inimesi toidukauplustest kauba eest tasumata põgenema. 

Kommentaarid (8)
Copy