Euroopa saatis sanktsioone eirates Iraanile meditsiinivarustust (10)

Copy
Iraani arstid Teherani haiglas. Iraanis on uus koroonaviirus nõudnud rohkem kui 10 000 inimese elu.
Iraani arstid Teherani haiglas. Iraanis on uus koroonaviirus nõudnud rohkem kui 10 000 inimese elu. Foto: WANA NEWS AGENCY/VIA REUTERS/Scanpix

Euroopa riigid tarnisid Iraanile meditsiinivarustust, osana esimesest tehingust INSTEXi mehhanismiga, mis loodi USA sanktsioonidest kõrvale hiilimiseks, teatas Saksa välisministeerium.

«Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriik kinnitavad, et INSTEX viis läbi oma esimese tehingu, võimaldades meditsiinivarustuse eksporti Euroopast Iraani. Need kaubad on nüüd Iraanis,» teatas ministeerium.

Esimene edukas kaupade tarne leidis aset veidi enam kui aasta pärast seda, kui eelpool nimetatud riigid INSTEXi loomisest teatasid.

Berliini teatel oli meditsiinitarvete tarne esimene INSTEXi kasutamine, aga ei jää kindlasti viimaseks.

Iraan on üks tõsisemalt uue koroonaviiruse puhangu tõttu kannatavaid riike. Nakatumine on seal tuvastatud rohkem kui 40 000 inimesel ja viirus on seal nõudnud üle 10 000 inimelu.

Iraani jaoks on võitluse viirusega muutunud keerulisemaks riigile kehtestatud sanktsioonid. 

Sanktsioonid kehtestati uuesti pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas väljaastumisest 2015. aasta Iraani tuumaleppest. Leppega samuti liitunud Euroopa riigid sellest lahkumist ei pooldanud, sest lepet nähti võimalusena, kuidas hoida ära Iraani poolne tuumarelva arendamine.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles