Tšehhid katsetavad viiruse leviku tõkestamiseks «nutikarantiini» (1)

Copy
Kaitsemaske kandvad inimesed Prahas Karli sillal. Foto on illustratiivne.
Kaitsemaske kandvad inimesed Prahas Karli sillal. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhis katsetatakse uut IT-lahendust, millega oleks võimalik kiiresti tagasiulatuvalt tuvastada koroonaviirusesse nakatunute võimalikke kokkupuutepunkte teiste inimestega, ütles kodanikualgatuse ühenduse kõneisik täna.

Arvutieksperte koondava rühmituse Covid19cz pakutav lahendus kasutab koroonaviirusesse nakatunute mobiiltelefonide ja pangakaartide andmeid nende endi loal, et ajada jälgi nende viimase aja liikumiste kohta.

«See loob mälu-maakaardi, mis näitab näiteks, kuidas keegi viibis kahe tänava ristumiskohal pool tundi,» ütles Covid19cz esindaja Irena Zatloukalová AFP-le.

Tema sõnul saavad tervishoiutöötajad selle info alusel küsida, kas nakatunu kohtus sel ajal kellegagi, et tuvastada seeläbi võimalikud nakkuskahtlusega isikud.

«Inimesed ei pea tuginema vaid oma mälule, kui nad meenutavad, mida nad viimasel kahel nädalal on teinud,» sõnas Zatloukalová.

Niinimetatud nutikarantiini rakendusega, mida hetkel testitakse Tšehhi kaguosas, määratakse viiruskahtlusega kontaktisikutele maksimaalselt kolmepäevane ajutine karantiin, kuni neilt võetakse Covid-19 proov.

«Kui nende test on negatiivne, saavad nad naasta igapäevase elu juurde. Kui nende test on positiivne, suunatakse nad täiskarantiini,» ütles asetervishoiuminister Roman Prymula valitsuse veebiküljel.

Peaminister Andrej Babiš ütles, et sooviks näha süsteemi rakendumist üleriigiliselt 12. aprilliks. 

«Tänu sellele süsteemile ei peaks me kõik karantiinis lõpetama, vaid ainult need, kes on tõesti haiged või potentsiaalselt ohustatud,» ütles Zatloukalová.

Tema sõnul on Covid19cz IT-lahenduse vastu tundnud huvi Suurbritannia, Leedu, Serbia, Slovakkia ja mitu Ladina-Ameerika riiki.

Tšehhi oma 10,7 miljoni elanikuga on tuvastanud 3002 nakkus- ja registreerinud 25 surmajuhtumit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles