Türkmenistani president keelustas sõna «koroonaviirus»

Copy
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhammedov.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhammedov. Foto: IGOR SASIN/AFP/SCANPIX

Türkmenistani presidendi Gurbangulõ Berdõmuhammedovi juhtimisel on võimud asunud koroonaviiruse pandeemiat süstemaatiliselt maha vaikima. Seda eesmärki silmas pidades kaotati kohalikust sõnavarast ka sõna «koroonaviirus», teatas organisatsioon Piirideta Ajakirjanikud.

Sõna «koroonaviirus» kaotamine Türkmenistani sõnavarast tähendab radikaalset sammu lükata pandeemiat puudutav informatsioon kalevi alla ja niimoodi oma kodanike elu ohtu seada, teatas organisatsioon Piirideta Ajakirjanikud.

Riigimeedia ei tohi sõna «kroonaviirus» enam kasutada ning see kadus ka kõigist tervisekaitse brošüüridest, vahendas Piirideta Ajakirjanikud sõltumatut väljaannet Hronika Turkmenistana, mis Türkmenistanis on blokeeritud.

Inimesi, kes kannavad näomaski või kes avalikus kohas koroonaviirusest räägivad, võidakse võimuesindajate, näiteks tsiviilriietes politseinike poolt kinni pidada, kirjutas Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabadus. 

«Informatsiooni eiramine ei sea ohtu mitte üksnes Türkmenistani kodanikke, vaid süvendab ka president Gurbangulõ Berdõmuhammedovi diktaatorlikku võimutäiust,» kirjutas Raadio Vaba Euroopa ajakirjanik Jeanne Cavelier.

Türkmenistani võimude teatel pole riigis koroonaviirusesse nakatunud mitte ühtegi inimest.

Paari nädala eest tegi president Berdõmuhammedov valitsuskabineti istungil teatavaks, et inimesed peaksid viiruste tõrjumiseks hingama sisse hariliku peeganumi (Peganum harmala) suitsu.

Tervishoiuminister Nurmuhammed Amannesepov rääkis samal istungil pikalt nii hariliku peeganumi kui ka kogu traditsioonilise meditsiini ja rahvuslike meetodite olulisusest. Seejuures rõhutas minister, et sellest kõigest on president Berdõmuhammedov kirjutanud pikalt oma raamatus «Türkmenistani ravimtaimed».

2019. aasta pressivabaduse indeksis asub maailma isoleeritumate riikide hulka kuuluv Türkmenistan viimasel kohal. Valitsuse kontrolli all on kogu kohalik meedia, mis tegeleb peamiselt Berdõmuhammedovi ülistamisega.

Eksiilis viibivaid inimesi, kes sõltumatule meediale riigist toimuva kohta teateid saadavad, ootavad karmid karistused ja tagakiusamine. Vähesed internetikasutajad peavad leppima äärmiselt tsenseeritud veebiga, kuhu pääseb internetikohvikutes isikutunnistust esitades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles