Rõõmusõnumid, mis peletavad koroonamasenduse

Postimees
Copy
Varjupaigas elanud pime kass Pippa leidis viimaks kodu, sest koroonakriis on innustanud austraallasi kodutuid loomi adopteerima.
Varjupaigas elanud pime kass Pippa leidis viimaks kodu, sest koroonakriis on innustanud austraallasi kodutuid loomi adopteerima. Foto: PETER PARKS/AFP/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia on toonud kaasa hulgaliselt muremõtteid, aga näidanud ka inimeste uskumatut südamlikkust. Allolevalt toome teieni kriisist hoolimata meele rõõmsaks tegevad uudised.

Liikumispiirangud päästsid inimelusid

Üheteistkümnes Euroopa riigis on uue koroonaviiruse tõttu kehtestatud keelud ja piirangud on päästnud kuni 59 000 inimese elu, ütlesid Covid-19 surmajuhtumite põhjal vastava mudeli loonud Briti teadlased eile

Eriti tähelepanelikult uurisid teadlased suurima ohvrite arvuga Itaaliat ja Hispaaniat ning jõudsid järeldusele, et ilma rangeid piiranguid kehtestamata olnuks surmajuhtumite arv märkimisväärselt suurem.

«Veel paljud surmad hoitakse ära, kui tagatakse meetmete püsimine kuni nakkuste (arvu) langemiseni madalale tasemele,» lisasid teadlased.

Austraalias puhkes loomade adopteerimisbuum

Isolatsioonis viibivad austraallased püüavad üksindusega võidelda kodutuid loomi adopteerides. Selleks, et inimestele seltsiline koju toimetada, kavatsetakse kasutusele võtta ka eriline kullerteenus.

Uus-Lõuna-Walesi osariigis on loomade adopteerimine kasvanud 300 protsendi võrra, kirjutas AFP. 

«On olnud väga liigutav näha, kuidas paljud inimesed pöörduvad loomade poole, et nad pakuksid järgmiste nädalate või kuude jooksul seltsi,» rääkis loomapääste organisatsiooni RSPCA NSW juht Steve Coleman.

Seejuures ei võta kõik inimesed endale looma päriseks, vaid pakuvad kodututele loomadele ajutist hoiukodu, mis on samuti tervitatav. Paljudel varjupaikades elavatel loomadel tekib stress, mistõttu pakub ajutine kodu neile kasvõi mõneks ajaks rahulikumaid elutingimusi.

Lachlan Vaughan-Taylor ja tema kallim kohtumas pimeda kassi Pippaga, kelle nad endaga koju kaasa viivad.
Lachlan Vaughan-Taylor ja tema kallim kohtumas pimeda kassi Pippaga, kelle nad endaga koju kaasa viivad. Foto: PETER PARKS/AFP/Scanpix

«Paljud inimesed on täiesti üksinda ja siin on samas hulgaliselt loomi, kes vajavad päästmist,» rääkis varjupaigast kassi adopteerinud Lachlan Vaughan-Taylor.

Sageli avastavad inimesed ajutise hoiukodu pakkumise perioodi lõpus, et on looma kiindunud, ega suuda teda enam tagasi anda. 

Liigutav sünnipäevatervitus

Hiljuti koos oma kihlatuga Los Angelesse kolinud Hannah Chung tahtis kallimat sünnipäeva puhul üllatada. Ta kirjutas oma 76 naabrile käsitsi kirja, milles palus kõigil järgmisel päeval täpselt samal kellaajal akendele tulla ja tema sünnipäevalapsest kallimale õnnitluslaulu laulda. 

Hiinlased pääsevad koju

Hiina riiklik uudisteagentuur avaldas pildid rõõmustavatest patsidentidest ja arstidest, kes koroonaviiruse seljatanuna viimaks koju pääsevad.

Hiinas on koroonaviirusesse nakatumise järel terveks saanud 76 238 inimest. Paljud arstid, kes saadeti haiguspuhangu tipphetkel mujalt riigist Hubei provintsi, on tänaseks toimetatud tagasi koduprovintsidesse. Tänaseks on läbi ka neile kehtestatud 14-päevane karantiin, mis tähendab, et nad saavad viimaks uuesti kokku oma perekondadega.

Olukord Itaalias võib stabiliseeruda

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas sel nädalal, et Euroopa kõige enam viirusest räsitud riigis Itaalias võib näha märke olukorra stabiliseerumisest.

WHO esindaja Mike Ryan ütles, et Itaalia ja Hispaania võivad olla jõudmas nakatumiste haripunkti ning mitu nädalat tagasi kehtestatud liikumispiirangud Euroopas kannavad peagi vilja.

«Mida me tõenäoliselt saame näha, tänu mitu nädalat tagasi kehtestatud karmidele liikumispiirangutele Itaalias, et olukord hakkab stabiliseeruma,» ütles ta ajakirjanikele.

Naabrid teevad trenni

Mitmel pool maailmas kogunevad kortermajade elanikud rõdudele, et koos naabritega muusika rütmis tantsu vihtuda ja trenni teha.

Allolev video filmiti Taani pealinnas Kopenhaagenis.

Supermarket maksab kangelasboonust

USA supermarketite kett Kroger teatas, et maksab kõikidele töötajatele, kes koroonaviiruse puhangust hoolimata tööl käivad, igas tunnis 2 dollari suurust palgalisa. Ettevõte nimetab seda kangelasboonuseks.

Mitmel pool maailmas kiidetakse arste

Paljudes maailma riikides on kujunenud välja traditsioon, et teatud hetkel päevast kogunetakse akendele või rõdudele ja aplodeeritakse viiruspuhanguga rinda pistvatele meditsiinitöötajatele.

Sellised armsad žestid on muutunud tavapäraseks Prantsusmaal, Hispaanias ja Indias, aga seda on tehtud ka Suurbritannias ja Hiinas.

Kui tihti aplodeeritakse korraga suurele hulgale arstidele, siis vähemalt ühel juhul tulid inimesed tänavale, et oma kiirabiarstist naabrile tänu avaldada.

Ent üksteist austatakse ja tänatakse ka haiglates sees. Sotsiaalmeedias võis näha videoklippi sellest, kuidas Briti arstid tänasid aplausiga haigla koristajat.

Karantiinist vabanenutele kingiti lilli 

Jordaanias kingiti lillekimbud tuhandetele reisijatele, kes olid viimased 14 päeva pidanud veetma Surnumere ääres viietärnihotellides karantiinis. Hotellides hoiti üle 4200 jordaanlase ja 1500 välismaalase. 

Jordaania sõdur karantiinist pääsenud lapsele lillekimpu ulatamas.
Jordaania sõdur karantiinist pääsenud lapsele lillekimpu ulatamas. Foto: Khalil Mazraawi/AP/Scanpix

Õhk muutus puhtamaks

Euroopa Kosmoseagentuuri uutest kaugseire andmetest nähtub, et nii nagu märtsi alguses Hiinas, on karantiin nüüd ka Euroopas viinud õhusaaste märkimisväärse vähenemiseni. 

Vaata pilte SIIT.

Pruutpaar annetas toidu haiglale

Üks Briti noorpaar teatas, et kuna nende suur pulmapidu tuli koroonaviiruse puhangu tõttu ära jätta, otsustasid nad teha midagi head ja 400 pulmakülalise õhtusöögi hoopis haiglatöötaatele annetada.

Pingviinid said sõõmu vabadust

Chicagos asuv Sheddi loomaaed oli sunnitud pandeemia tõttu külastajatele uksed sulgema. See aga tähendas, et mõned loomad said senisest suuremat vabadust nautida.

Loomaaed jagas sotsiaalmeedias videoklippi kahe pingviini - Edwardi ja Annie - seiklustest puurist väljaspool. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The adventure continues! ?? This morning, Edward and Annie explored the rotunda. They are a bonded pair of rockhopper penguins, which means they are together for nesting season. Every spring is nesting season for the penguins here at Shedd, and this year is no different! Next week, penguins, including Edward and Annie, will begin to build their nests. You’re invited to digitally join us for the nesting coverage! In the meantime, we will share a variety of animal activities, and yes, Wellington will return! While right now is strange to us, it’s a normal day for the penguins and other animals at Shedd. Our caregivers are constantly providing new activities, experiences, food and more to allow the animals to express natural behaviors. Let us what penguin activities you want to see! ?

A post shared by Shedd Aquarium (@shedd_aquarium) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles