Iraan hoiatas USA-d seoses Patriot-rakettide paigaldamisega Iraaki (1)

Copy
Raketikompleks Patriot.
Raketikompleks Patriot. Foto: AP / Scanpix

Iraan hoiatas täna Ühendriike, et viimane paiskab keset koronaviiruse pandeemiat Lähis-Ida katastroofi lävele, paigaldades Iraaki raketitõrjesüsteemi Patriot.

Washington pidas Bagdadiga vastavasisulisi läbirääkimisi alates jaanuarist, ent seni polnud selge, kas leppeni oldi jõutud.

Oma läänepoolse naabri üle tohutu mõjuga Iraani andmetel lepet siiski ei ole. 

USA rakettide paigutamine on «otseses vastuolus Iraagi valitsuse, parlamendi ja rahva ametliku seisukohaga,» ütles välisministeerium avalduses.

Ministeerium kutsus peatama «sõjaõhutamist koroonaviiruse leviku ajal» ning hoiatas, et USA armee tegevus piirkonnas võib viia Lähis-Ida «ebastabiilsuse ja katastroofini».

Iraan on koroonaviirusest üks enim räsitud riike maailmas, kus kolmapäevase seisuga oli surnute arv ületanud 3000 piiri. Samas on viimastel päevadel USA kurvas statistikas möödunud Iraanist, Ühendriikides on COVID-19 ohvrite arv ületanud juba 4000 piiri.

Patriot on Washingtoni peamine raketitõrjesüsteem.

Ühendriikide otsus viia raketisüsteem Iraaki on seotud viimastel kuudel sagenenud raketi- ja muude rünnakutega armeebaaside ja muude rajatiste vastu, kus paiknevad või mida kasutavad nii USA sõdurid, diplomaadid kui ka nende liitlasriikide kolleegid. Washington on süüdistanud rünnakutes Teherani toetusega šiiamässulisi või otsesõnu islamivabariigi võime endid.

Üks Patriot-raketikompleks viidi Lääne-Iraagis asuvasse Ain al-Asadisse ning seda seatakse parasjagu üles, ütlesid nii USA kaitseametnik kui ka Iraagi sõjaväeallikas.

Ain al-Asadit tabas jaanuaris Iraani raketituli vastuseks Washingtoni droonioperatsioonile Bagdadi lennujaama lähistel, kus hukkus Teherani välioperatsioonide ülem, tohutu mõjuvõimuga kindralmajor Qassim Soleimani.

Teine raketikompleks paigutati Iraagi autonoomse kurdide regiooni pealinnas Arbilis asuvasse sõjaväebaasi.

Veel kaks raketikompleksi on ootel Iraagi naaberriigis Kuveidis, kus Washingtonil on Iraagi-operatsioonide tarvis niiöelda tagalabaasid, ütles USA ametnik.

Iraagi juhid on seisnud vastu USA kõrgtehnoloogiliste relvade paigutamisele nende territooriumile, kartuses, et see vihastaks välja Iraani ning pingestaks olukorda oma peamiste liitlaste vahel.

Iraagi üleminekuvalitsuse peaminister Adel Abdel Mahdi hoiatas esmaspäeval igasuguste «sõjaliste operatsioonide eest ilma Iraagi valitsuse nõusolekuta». Ta ei maininud eraldi Patriot-süsteeme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles