Stoltenberg: koroonakriis ei tohi põhjustada julgeolekukriisi (1)

Copy
NATO peasekretärJens Stoltenberg.
NATO peasekretärJens Stoltenberg. Foto: AFP / Scanpix

NATO ei tohi lubada koroonaviiruse pandeemial muutuda julgeolekuohuks, ütles täna NATO peasekretär, hoiatades liitlasi Venemaa ja terroriorganisatsioonide eest, kes võivad püüda rahvusvahelisest kriisist kasu lõigata. 

NATO välisministrid peavad homme videokonverentsi, et arutada vastust COVID-19 pandeemiale, mis on ainuüksi Euroopas nõudnud umbes 30 000 inimelu. 

Eeldatavasti esinetakse kõneluste järel ühisavaldusega. 

«Meie peamine eesmärk on tagada, et see tervisekriis ei muutuks julgeolekukriisiks,» ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg pressikonverentsil. 

Meetmed viiruse leviku pidurdamiseks on viinud NATO ühisõppuste, sealjuures ka suurõppuse Defender 2020 peatamiseni. 

See ei tähenda, et NATO kaitsevõimekus oleks kahanenud, ütles Stoltenberg. 

«Meie operatsiooniline valmisolek on alles, see pole nõrgenenud,» ütles ta. 

«Me jätkame õhuruumi valvamist ja piiride kaitsmist, jätkame oma missioonide ja operatsioonidega ning mitte viimases järjekorras võitlust terrorismiga.»

Stoltenberg osutas ka Venemaa sõjalisele aktiivsusele, mistõttu peab NATO olema rohkem valvel kui kunagi varem. 

«Me näeme tõsiseltvõetavat sõjalise iseloomuga tegevust NATO piiridel, kus Venemaa läänepoolsetes sõjaväeringkondades on käimas uus õppus ... samuti oleme täheldanud märkimisväärset Venemaa kohalolekut Põhjamerel.»

«Seetõttu peab NATO jätkama meie õhuruumi valvamist õhuturbe raames, peame olema kohal maismaal, kuid ka õhus ja merel.»

Viimastel nädalatel on NATO õhujõud mitmel korral saatnud Vene sõjalennukeid. Alliansi sõjalaevad saatsid ka Põhjamerel mitu päeva viibinud seitset Vene sõjalaeva.

Homne NATO välisministrite arutelu toimub koroonapandeemia tõttu esmakordselt alliansi ajaloos videokonverentsina.

Diplomaatide sõnul on kohtumine tähtis, et näidata NATO toimimist ning saata sõnum võimalikele vaenlastele, et neil ei lubata koroonaviiruse kriisi oma huvides ära kasutada. 

Stoltenberg tõi välja ka NATO jõupingutused viiruse kriisi ohjeldamisel. Kuigi NATO-l pole oma meditsiinivarustust, mida jagada, toimib allianss platvormina, kus liitlased saavad teineteisele abipalveid saata. Samuti aidatakse kaasa varustuse kohaletoimetamisel. 

Kolmapäeval startis NATO transpordilennuk Türgist maskide, kaitsevarustuse ja muude meditsiinivahenditega Itaaliasse ja Hispaaniasse, mis on COVID-19 pandeemiast Euroopas kõige enam kannatada saanud riigid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles