Itaalia võimud seavad kohalikku hiina kogukonda eeskujuks võitluses viirusega (1)

Copy
Inimesed jalutamas Milano Hiinalinnas.
Inimesed jalutamas Milano Hiinalinnas. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Scanpix

Kaks kuud tagasi kannatasid Firenze lähistel asuva Prato linna 50 000 hiinlasest elanikku solvanguid ja rünnakuid itaallastelt, kes pelgasid, et riigi suurima hiina kogukonna liikmed levitavad neile koroonaviirust. Nüüd, kui riigis on Covid-19 tõttu surnud juba üle 12 000 inimese, on Prato hiina kogukond endiselt viirusest täiesti puutumata.

«Me itaallased karstime, et Prato hiinlased on probleem. Aga ometi tulid nemad hoopis paremini toime kui meie,» lausus Reutersile Toscana maakonna tervishoiujuht Renzo Berti. «Prato hiinlastest elanike seas pole isegi mitte ühte ainust Covid-19 juhtu.»

Nii ongi alguses patuoinasteks tembeldatud Prato hiinlasest saanud eeskuju, keda Itaalia võimud tõstavad esile kui varakult karme nakkuskontrolli meetmeid rakendanud kogukonda.

Kuigi hiinlased moodustavad Prato elanikest umbes veerandi, siis Berti hinnangul on nad nakatumise kogu linnas aidanud hoida peaaegu poole võrra väiksemana kui Itaalias keskmiselt: kui Pratos on tuvastatud 62 koroonaviiruse juhtumit 100 000 elaniku kohta, siis kogu Itaalia lõikes on sama näitaja 115 juhtumit 100 000 elaniku kohta.

Linna südameks oleva tekstiilitööstuse ümber 1980. aastatel tekkinud hiina kogukond sulges end kodudesse juba jaanuari lõpus ehk kolm nädalat enne seda, kui Itaalias üldse tuvastati esimene Covid-19sse haigestunud inimene.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles