Afganistani valitsus pidas Talibaniga kõnelusi vangidevahetuse üle

Copy
Talibani delegatsioon Dohas. Pilt on illustratiivne.
Talibani delegatsioon Dohas. Pilt on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistani valitsuse esindajad kohtusid Kabulis esmakordselt Talibani delegatsiooniga, et arutada vangide vahetust, mis peaks käivitama takerdunud rahuprotsessi.

«Asjaosalised pidasid silmast-silma läbirääkimisi Afganistani kaitse- ja julgeolekujõudude liikmete, aga ka talibidest vangide vabastamise üle,» teatas Afganistani julgeolekunõukogu büroo Twitteris.

Pooled kohtusid eile pärast seda, kui Talibani delegatsioon Afganistani pealinna saabus. 

Afganistani valitsuse ja Talibani esindajad kohtuvad ka täna. Kõnelusi vaatleb Rahvusvaheline Punane Rist, teatas Afganistani julgeolekunõukogu büroo. 

«Pooled pidasid silmast-silma läbirääkimisi Afganistani riikliku kaitseväe ja julgeolekujõudude personali ja Talibani vangide vabastamise üle.»

Tegemist on esimese korraga, kui islamiliikumise esindajad kutsuti Kabuli valitsuse ametnikega kohtuma alates USA sissetungist 2001. aastal. 

Pooled on varem vangide üle läbirääkimisi pidanud videosilla vahendusel. 

Taliban kõnelusi kommenteerinud ei ole peale selle, et islamiliikumise esindaja on saabunud Afganistani pealinna vangide vabastamist kontrollima. 

USA valitsus ja Taliban allkirjastasid veebruari lõpus kokkuleppe, mis nägi ette USA ja teiste välisriikide sõdurite tagasitõmbumist Afganistanist järgmise aasta juuliks, kui Taliban alustab kõnelusi Afganistani valitsusega. Samuti nõuti Talibanilt ka julgeolekutagatisi. 

Kokkulepe näeb ette, et Afganistani valitsus, kes leppe osapooleks ei ole, peab vabastama 5000 Talibani liiget 1000 vangistatud valitsusväelase vastu. 

Vahetus pidi toimuma 10. märtsiks, mil pidid algama kõnelused valitsuse ja Talibani vahel. Paraku on puhkenud riigis võimuvõitlus president Ashraf Ghani ja tema rivaali Abdullah Abdullah vahel ning kõnelused lükkusid edasi. 

Julgeolekuolukord on vahepeal halvenenud. Pühapäeval hukkus mitmes Talibani rünnakus vähemalt 20 Afganistani sõdurit. Kolmapäeval hukkus isetehtud lõhkekeha plahvatuses Helmandi provintsis vähemalt seitse tsiviilelanikku, nende seas kuus last. Võimud süüdistavad plahvatuses Talibani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles