Austraalia kohus arutab häbistatud kardinali apellatsiooni

Copy
Kardinal George Pell mõisteti 2019. aasta märtsis süüdi kahe kooripoisi seksuaalses väärkohtlemises Melbourne'i katedraalis enam kui 20 aasta eest ning esimese astme kohus määras talle kuue aasta pikkuse vanglakaristuse, mille suhtes kõrge vaimulik on esitanud apellatsiooni.
Kardinal George Pell mõisteti 2019. aasta märtsis süüdi kahe kooripoisi seksuaalses väärkohtlemises Melbourne'i katedraalis enam kui 20 aasta eest ning esimese astme kohus määras talle kuue aasta pikkuse vanglakaristuse, mille suhtes kõrge vaimulik on esitanud apellatsiooni. Foto: Reuters / Scanpix

Austraalia kõrgema astme kohus teatas neljapäeval, et asub peagi arutama katoliku kardinali George Pelli apellatsiooni seoses tema suhtes langetatud kohtuotsusega laste seksuaalse ahistamise juhtumis.

Kohtu kohaselt tullakse antud küsimuses kokku 7. aprillil ning seeläbi võimaldatakse 78-aastasele kõrgele vaimulikule uus võimalus oma nime puhtaks pesta ja pääseda eeluurimisvanglast.

Endine Vatikani laekur Pell püüab tühistada talle määratud kuue aasta pikkust vanglakaristust 1990ndail aastail kahe 13-aastase kooripoisi seksuaalselt ära kasutamises.

Pell, kes on omal ajal olnud ka paavsti valimise konklaavi liige, on kõrgeim katoliku kiriku ametnik, keda on kohus süüdi mõistnud lastevastases seksuaalses väärkohtlemises. Pell eitab oma süüd.

Juuraeksperdid on valdavalt hoidunud ennustamast kõrgetasemelise kohtuasja kulgu, sest seni on kaasuses tulnud ette terve rida ootamatuid pöördeid.

Kohtunikel on valikus Pelli apellatsioon tagasi lükata, kuulutada välja uus kohtuprotsess või tühistada talle määratud karistus.

Juhtum on tuginenud valdavalt Pelli ainsale elusolevale ohvrile. Teine kooripoiss, kes teadaolevalt ei ole väärkohtlemise teemal rääkinud, suri 2014. aastal uimastite üledoosi tagajärjel. Kumbagi noore mehe isikut ei ole võimud legaalsetel alustel avaldanud.

Pell vabastati vaikselt kõrgetest kirikuametitest juba siis, kui tema üle peetud kohtuasi oli kohtu keelustava piirangu tõttu avalikkuse eest varjatud, ent teda pole preesterkonnast välja heidetud.

Vatikan on varem öelnud, et ei alusta oma juurdlust asjaga seoses seni, kuni kõik muud juriidilised võimalused on ammendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles