Pakistani kohus vabastas Daniel Pearli senise arvatud mõrvari süüst

Copy
Pakistani politseinikud toimetavad 2002. aasta 29. märtsil Karachi kohtust vanglasse USA ajakirjaniku Daniel Pearli mõrvas süüdi mõistetud Omar Sheikhi, kellele toona määrati surmanuhtlus.
Pakistani politseinikud toimetavad 2002. aasta 29. märtsil Karachi kohtust vanglasse USA ajakirjaniku Daniel Pearli mõrvas süüdi mõistetud Omar Sheikhi, kellele toona määrati surmanuhtlus. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani kohus tühistas neljapäeval Ahmed Omar Saeed Sheikhile määratud surmanuhtluse seoses USA ajakirjaniku Daniel Pearli 2002. aasta mõrvajuhtumiga ning leidis, et Briti juurtega islamiäärmuslane oli süüdi vaid inimröövis. 

Sheikhi kaitseadvokaat Khawja Naveed ütles AFP-le, et kohus vähendas tema kliendi karistust seitsmele aastale.

Naveedi sõnul võidakse alates 2002. aastast vanglas viibinud Sheikh vabaks lasta, kui valitsus ei esita kohtu otsuse suhtes apellatsiooni. Naveed lisas, et hetkel veel ei ole kohus vabastamise korraldust väljastanud.

Sheikh on juba veetnud trellide taga 18 aastat riigi lõunaosa linna Hyderabadi vanglas surma mõistetuna, ütles Naveed ja lisas, et eeldatavalt peaks seitsme aasta pikkune karistus loetama sellega kantuks.

Sindhi teise astme kohus mõistis õigeks ja tühistas eluaegse karistuse kolmel senisel kaasosalisel Fahad Naseemil, Sheikh Adilil ja Salman Saqibil.

«Õiglus on jalule seatud mu klientidele,» ütles Naveed.

Prokurörid ei ole kohtu otsust veel kommenteerinud.

Saeed, kes oli endine tudeng mainekas majanduskoolis London School of Economics, ja ülejäänud mõisteti terroritõrjekohtus süüdi 2002. aastal. Neile määrati kollektiivselt ka rahatrahv 32 000 dollari ulatuses, mis pidi minema toonase juhtivprokuröri Raja Quereshi sõnul Pearli lesele Mariane'ile ning nende siis veel sündimata lapsele.

Seitset ülejäänud kahtlusalust, nende hulgas ka isikuid, kes ilmselt tapsid Pearli, pole kunagi kinni võetud.

Wall Street Journali Lõuna-Aasia büroo juht Daniel Pearl rööviti 2002. aasta 23. jaanuaril Karachis, kui ta tegi uurimistööd islamiäärmuslasi puudutanud uudisloo jaoks. Muu hulgas olid uurimise all ka sidemed Pakistani mässuliste ja 2002. aasta detsembris Pariisist Miamisse teel olnud lennul kinni võetud Richard C. Reidi vahel. Reidil avastati kingadest lõhkeainet ning ta sai hüüdnime Kingapommar.

Prokurörid ütlesid toona, et Saeed meelitas Pearli lõksu, lubades talle kohtumise islamivaimulikuga, keda politseil ei ole alust kahtlustada konspiratsioonis osalemises.

Kuu aega hiljem toodi linnas asuvasse USA konsulaati video, milles näidati toona 38-aastase Pearli pea mahalõikamist.

Aastal 2011 esitas USA Georgetowni ülikooli uurimisrühm Pearl Project oma õõvastavate detailidega raporti, milles väideti, et Pearli mõrvaga seoses on süüdi mõistetud valed inimesed.

Uurimine, mida juhtis Pearli sõber ja endine kolleeg Wall Street Journalist ning ühtlasi Georgetowni ülikooli toonane professor Asra Nomani, väitis, et ajakirjaniku tegelik tapja oli 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute üks peamisi korraldajaid Khalid Sheikh Mohammad, mitte aga süüdi mõistetud Ahmed Omar Saeed Sheikh.

Mohammed, tuntud ka hüüdnimega KSM, tabati Pakistanis 2003. aastal ning teda hoitakse USA terrorismivanglas Kuubal, Guantanamo lahe mereväebaasis.

USA psühholoog, kes KSM-i usutles, ütles toona, et vang tunnistas talle Pearli pea maha raiumist.

Daniel Pearli traagilise lõpuga elust on vändatud ka mängufilm pealkirjaga «A Mighty Heart», mille režissöör on Michael Winterbottom, üks produtsentidest Brad Pitt ja milles Daniel Pearli mängis Dan Futterman. Pearli abikaasat Mariane'i kehastas Angelina Jolie, kes nomineeriti Kuldgloobusele parima draamafilmi naispeaosa kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles