Prantsuse koduvägivalla ohvri päästab karantiini ajal apteegis lausutud salasõna

Copy
Farmatseudid Pariisi apteegis. Salasõna «Mask 19» peale kutsuvad nad välja politsei, kes aitab koduvägivalla ohvril ründaja käest pääseda.
Farmatseudid Pariisi apteegis. Salasõna «Mask 19» peale kutsuvad nad välja politsei, kes aitab koduvägivalla ohvril ründaja käest pääseda. Foto: LAURENT BENHAMOU / SIPA / SCANPIX

Kahe nädala kestel, mil Prantsusmaal on kehtinud koroonaviiruse puhangu tõttu range karantiin, on riigis kasvanud koduvägivallaga seotud väljakutsete hulk kolmandiku võrra, mistõttu on võimud otsustanud kaasa jõhkrutsemise käes kannatavatele naistele luua võimaluse teatada vägivallast apteekides spetsiaalset salasõna kasutades.

Eelmise nädala seisuga oli Pariisi politsei saanud koduvägivallast teateid 36 protsendi võrra enam kui enne karanatiini kehtestamist 17. märtsil, mujal Prantsusmaal oli kasv 32 protsenti. Selle ajaga on koduseinte vahel tapetud kaks naist, vahendas Reuters.

Olukorra leevendamiseks on valitsus asunud nüüd rakendama meetmeid, mis aitavad naistel pageda olukorrast, mida Prantsusmaa soolise võrdõiguslikkuse minister Marlene Schiappa nimetas vägivalla kasvulavaks.

Selleks on valitsus Schiappa sõnul otsustanud eraldada raha kuni 20 000 hotelliöö jaoks naistele, kes vajavad turvalist paika vägivaldsest partnerist eemal ning andnud täiendavalt miljon eurot koduvägivalla ohvritega tegelevatele organisatsioonidele, et nad suudaks kasvanud abivajadusele vastata.

Samuti rajati koduvägivalla ohvritele 20 tugikeskust kaubanduskeskuste juurde üle riigi.

Samuti rajati koduvägivalla ohvritele 20 tugikeskust kaubanduskeskuste juurde üle riigi.

«Minu esmane mure on mitmekordistada kontaktikohti naistega. Kuna naistel on keeruline välja pääseda, tahame tagada selle, et tugisüsteemid saavad minna sinna, kus naised on,» selgitas Schiappa ajalehele Le Parisien.

Esimesed tugikeskused rajati kaubamajades, mis kuulvad kinnisvarafirmale Unibail-Rodamco-Westfield (URW).

«Hüpermarketid on vähesed poodidest, mis on endiselt lahti. Meie arvates on hea, kui perevägivalla ohvrid või inimesed, kes teavad ohvrit, saavad kohtuda organisatsioonidega neis kohtades,» ütles URW pressiesindaja Pierre Hausswalt Reutersile.

Prantsuse võimud on rakendanud kogu riigi apteekides ka süsteemi, kus koduvägivalla ohvrid saavad tähelepanu äratamata paluda farmatseudil politseisse helistada, kasutades salasõna «Mask 19».

Sarnast skeemi on varem kasutatud Hispaanias Kanaari saartel, vahendas Vice.

Le Parisieni andmeil vahistati tänu apteegid loodud abisüsteemile nädalavahetusel esimene vägivallatseja, kui Kirde-Prantsusmaal Nancy linnas teatas viiendat kuud rase naine, et tema elukaaslane oli teda löönud ja noaga ähvardanud. Kõnealune naine siiski salasõna ei vajanud, sest läks apteeki üksi, selgitas prokurör ajalehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles