Saksa paremäärmuslik AfD kaalub lahkulöömist oma äärmusrühmitusest

Copy
Paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) juht Jörg Meuthen.
Paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) juht Jörg Meuthen. Foto: Imago/ScanPix

Saksa paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) kaalub lahkulöömist oma äärmuslikust tiivast Der Flügel, et luua kaks eraldi parteid, ütles erakonna juht Jörg Meuthen.

Eraldi olles jõuaksid erakonnad ilmselt suurema hääletajate arvuni, kui praegune «konfliktialdis ühendus», ütles Meuthen uudisteajakirjale Tichys Einblick kolmapäeval avaldatud usutluses.

«Kõik teavad, et Flügel (tiib, e.k.) ja selle võtmefiguurid lähevad meile maksma suure hulga hääli konservatiivse valijaskonna seas,» ütles ta.

Umbes 7000 liikmega Flügeli kaasasutaja on kurikuulus AfD Tüüringi maapäeva liige Björn Höcke, kes on tekitanud pahameelt, rünnates Saksamaad natsikuritegude meenutamise eest.

Märtsis teatas AfD äärmusrühmituse laiali saatmise plaanidest pärast seda, kui Saksa vastuluure selle ametliku jälgimise alla võttis.

Luureametnike sõnul rikkus Flügel «vabale demokraatiale iseloomulikke jooni, inimväärikust, demokraatiat ja õigusriiki».

Asutatud aastal 2013 ühisvaluuta euro protestierakonnana, on AfD sestsaadik kasvanud ja muutunud veelgi parempoolsemaks, võites juurde olulise hulga hääli neilt, kes on vastu valitsuse migratsioonipoliitikale.

Praeguseks on AfD parlamendi alamkoja bundestagi suurim opositsioonierakond.

Kuid erakond on viimasel ajal olnud tule all oma immigratsioonivastaste seisukohtade ning mitmete viimastel kuudel Saksamaal aset leidnud paremäärmuslike rünnakute tõttu.

AfD toetust on vähendanud ka koroonaviiruse levik, mis on hääletajaid kallutanud rohkem liidukantsler Angela Merkeli juhitud konservatiivide suunas.

Märtsi lõpus läbi viidud arvamusküsitluse andmetel on erakonna toetus üheksa protsenti, kaks protsendipunkti vähem möödunud nädalaga võrreldes ning pea neli protsendipunkti vähem kui 2017 peetud üldvalimiste ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles