ÜRO Peaassamblee kutsus oma resolutsioonis koostööle pandeemia vastu

BNS
Copy
ÜRO peaassamblee
ÜRO peaassamblee Foto: Reuters

ÜRO Peaassamblee kiitis neljapäeval heaks resolutsiooni, milles kutsutakse rahvusvahelisele koostööle ja multilateraalsusele võitluses koroonaviiruse pandeemia vastu maailmas.

Tegemist on maailmaorganisatsiooni esimese ühispöördumisega alates viirusepuhangu algusest Hiinas eelmise aasta detsembris.

Resolutsioon, mis võeti vastu konsensuse alusel, rõhutab ka «vajadust täielikult respekteerida inimõigusi» ning seda, et «pandeemiale reageerimisel ei ole kohta ühelgi viisil diskrimineerimisele, rassismile ja ksenofoobiale».

Venemaa ei olnud edukas vastuseisus resolutsioonile, pakkudes ka omapoolse teksti, mida toetas veel neli riiki.

ÜRO resolutsioonis rõhutatakse maailmaorganisatsiooni keskset rolli globlaases tervise- ja majanduskriisis.

Dokumendi esitasid Šveits, Indoneesia, Singapur, Norra, Liechtenstein ja Ghana ning seda toetas 188 riiki 193-st, ütlesid diplomaadid.

Venemaa teksti, milles samuti rõhutati koostööd, kuid ka nõudmist tühistada kõik rahvusvahelised sanktsioonid kui pidurid viirusevastasele võitlusele, toetasid Kesk-Aafrika Vabariik, Kuuba, Nicaragua ja Venezuela.

Erinevalt ÜRO Julgeolekunõukogust ei ole Peaassamblee resolutsioonid siduvad, kuid neil on tugev poliitiline väärtus sõltuvalt toetusest.

ÜRO peasekretäri Antonio Guterrese sõnul on koroonaviirus kõige suurem väljakutse, millega inimkond on seisnud silmitsi alates Teisest maailmasõjast.

Guterres hoiatas eelmisel nädalal, et kui maailm ei tee koostööd võitluses viiruse vastu, võib see tuua kaasa miljonite inimeste suremise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles