Poola lükkas edasi mälestusviisidi Smolenskisse

Copy
2010. aasta 10. aprillil Smolenski lähedal aset leidnud lennukatastroof, mis nõudis tolleaegse Poola presidendi Lech Kaczyński ja tema kõrgetasemelise kaaskonna elud.
2010. aasta 10. aprillil Smolenski lähedal aset leidnud lennukatastroof, mis nõudis tolleaegse Poola presidendi Lech Kaczyński ja tema kõrgetasemelise kaaskonna elud. Foto: TASS / Scanpix

Poola valitsusdelegatsiooni mälestusvisiit Smolenskisse 10. aprillil jääb toimumata, see lükati edasi hilisemale ajale, ütles Poola peaministri kantseleiülem Michał Dworczyk reedel.

Visiit pidi märkima president Lech Kaczyński ja tema kaaskonna lennuõnnetuses hukkumise kümnendat ja Poola ohvitseride Katõni massimõrva 80. aastapäeva.

«Täna otsustati visiit, mis pidi toimuma 10. aprillil Smolenskisse, hilisemale ajale edasi lükata,» ütles Dworczyk Poola meediale.

Ta märkis, et peaminister tahtnuks mälestada Katõnis hukkunuid ja Smolenski lennuõnnetuse ohvreid, kuid seda ei luba vormilised, õiguslikud ja julgeolekupõhjused.

Poola meedia teatel oli peaminister Mateusz Morawiecki koroonataudile vaatamata täis minekuindu.

2010. aasta 10. aprillil Venemaal Smolenskis aset leidnud lennukatastroofis hukkusid Poola toonane president Lech Kaczyński, tema abikaasa ja veel 96 riigi võimueliiti kuulunud inimest. Delegatsioon oli teel Katõni massimõrva ohvrite mälestusüritusele.

Nõukogude Liidu salapolitsei (NKVD) mõrvas 1940. aastal aprillis-mais Smolenski lähedal, Kalininis, Ukrainas Harkivis ja mujal diktaator Jossif Stalini käsul ligi 22 000 poolakat, ohvrite hulgas oli palju kõrgeid sõjaväelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles