Mumbai võimud sulgesid koroonasurmade tõttu osa tuntud suurslummist

Copy
Tööline suletud manufaktuuri ees Indias Mumbais 1. aprill 2020.
Tööline suletud manufaktuuri ees Indias Mumbais 1. aprill 2020. Foto: Reuters / Scanpix

India politsei seadis reedel üles teetõkked Aasia ühes suuremas slummis seoses kahe uue koroonaviiruse surmajuhuga, samal ajal on suure surve all olev peaminister Narendra Modi püüdnud "pimeduse ja ebakindluse" ajastul pakkuda üksteisele tuge üleriikliku valgusaktsiooniga.

Modi kutsus reedel kõiki indialasi üles pühapäeva õhtul kell 21 tulema rõdudele ja akendele ning üheksa minuti jooksul hoidma käes küünlaid või lülitama sisse mobiiltelefonide valgustust.

Seni on India suutnud suuresti vältida pandeemia levikut, kaugelt üle 1,3 miljardi inimesega riigis on tuvastatud 2300 nakkus- ja 56 surmajuhtu, selgub ametlikest andmetest.

Ent kaks surmajuhtu ja kolmas nakkusjuht Mumbais asuvas Dharavi slummis on pannud võime tegutsema. Slummis, kus elab hinnanguliselt umbes miljon inimest, seati sisse kaheksa karantiinitsooni.

Dharavi, milles ülimalt ülerahvastatud kahel ruutkilomeetril elavad inimesed plekk-katustega uberikes ning käivad tööl väiketehastes, sai üle maailma kuulsaks tänu 2008. aasta kaheksa Oscariga pärjatud Briti filmile «Rentslimiljonär» («Slumdog Millionaire»).

«Saatsime neist hoonetest inimesed kodusesse karantiini ning eraldasime piirkonnad, et inimesed ei saaks sinna siseneda, ning rakendame sotsiaalset distantseerumist,» ütles Mumbai linnavalitsuse pressiesindaja Vijay Khabale-Patil. «Pihustasime hoonete desinfitseerimiseks hüdrokloriidhapet ja ka lähematele piirkondadele. Dharavi inimesed järgivad reegleid ning püsivad ise koos lastega kodudes.»

Politsei ei lasknud reedel eraldatud aladelt välja samuti ühtegi inimest.

Töölised suletud manufaktuuri ees Mumbais 1. aprill 2020.
Töölised suletud manufaktuuri ees Mumbais 1. aprill 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Esimene surmajuhtum Dharavis leidis aset kolmapäeval, kui seal suri 56-aastane mees, kes ei olnud kusagil reisil käinud ega teadaolevalt puutunud ka kokku inimestega, kes oleksid olnud nakatunud. Samas oli tal olnud neeruprobleem.

Teine surmajuhtum oli 51-aastane prügiveoteenustega seotud töötaja, kes elas mujal Mumbais, kuid käis tööl Dharavis. Tema suri neljapäeval.

Kolmas juhtum on piirkonnas elav ja töötav arst, kes reedel viidi haiglaravile.

Tervishoiuekspertide sõnul võib koroonaviirus slummides levida kulutulena, sest sotsiaalne eraldatus ja eneseisolatsioon on niivõrd massiliselt ülerahvastatud asumites sisuliselt võimatu.

Slummi 51-aastane elanik Mobinuddin Shaikh, kelle kodu on ühe ohvri omast kohe üle tee, ütles, et seni on inimesed India 21-päevast liikumiskeeldu täielikult eiranud, ent nüüd on maad võtmas paanika.

Maailma suurima demokraatia lukku panemine ei ole kaugeltki läinud ladusalt. Kümned miljonid migrantidest töölised jäid põhimõtteliselt üleöö töötuks, kui majandus sisuliselt seiskus. Umbes pool miljonit neist asus teele oma koduküladesse mujal riigis, paljud neist jalgsi. Osa neist on surutud valitsuse organiseeritud bussidesse või ajutistesse laagritesse, kus nakkusohu levimise takistamiseks ei ole suuremaid ettevaatusabinõusid tarvitusele võetud.

India politseid on kritiseeritud kohati toorete meetodite eest liikumispiirangu kehtestamisel, teiste seas on etteheiteid teinud ka ÜRO inimõiguslased.

Veebis levinud videolõik, milles migrante lastakse voolikutest üle mingisuguse kemikaaliga, vallandas terava pahameele.

Kohaliku meedia teatel on toiduainete transpordiahelais siin-seal tõsiseid häireid. Põllumehi paneb muretsema saagi koristamise küsimus, kuna puudu on töökätest. Tervishoiutöötajad räägivad kaitsevahendite põuast ning ka ebakvaliteetseist vahendeist.

Seoses madala proovide võtmise arvuga on arvata, et India ametlikud arvud nakkus- ja surmajuhtude puhul on tegelikust märkimisväärselt väiksemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles