GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 03.04.: Helsingi haiglad saavad ajutised surnukambrid

Postimees
Copy
Kolme sepa kuju Helsingis.
Kolme sepa kuju Helsingis. Foto: Matti Matikainen/Newspix2/SIPA/Scanpix

Kahe Helsingi haigla juurde rajatakse ajutised külmkambrid koroonaviiruse ohvrite surnukehade hoiustamiseks.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 1615

Uusi juhtumeid: 97

Tervenenuid: 300

Surmasid: 21

Uusi surmajuhtumeid: 2

Teste: ligi 30 000

Soomes leidis viimase ööpäeva jooksul kinnitust 97 inimese nakatumine uude koroonaviirusesse, haigestunute koguarv tõusis sellega 1615-ni, teatas terviseamet (THL). Ööpäevaga suri koroonaviiruse tajajärjel kaks inimest.

Kõige rohkem nakatumisi on registreeritud Helsingi ja Uusimaa piirkonnas - ühtekokku 1015. Kõige vähem teadaolevaid haigestumisi on Ida-Savo piirkonnas, ainult kolm. Enim on nakatunuid vanuserühmas 50 kuni 59 eluaastat (324 nakatunut), haigestunutest 51 protsenti on mehed ja 49 protsenti naised.

Kahe Helsingi haigla juurde plaanitakse paigutada külmkambrid koroonaviiruse ohvrite ajutiseks hoiustamiseks. Laakso haigla juurde on juba konteinerid paigutatud.

Laakso haigla peaarsti Laura Pikkaraise sõnul valmistati külmkambrid ette arvestusega, et surmade arv on koroonaviiruse epideemia ajal tavapärasest kõrgem. Lisaks on haigusepuhang lükanud edasi matusetalituste aega, mis tähendab, et surnukehasid on tervis kauem hoiustada.

Lisaks Laakso haiglale ehitatakse konteinerid ka Malmi haigla juurde. Laakso haigla külmkambrid mahutavad 90 surnukeha, Malmi haigla omad 45.

THLi hinnangul kuulub üle miljoni soomlase koroonaviiruse riskigruppi. Ligi 200 000 kuulub riskigruppi kroonilise haiguse tõttu, 870 000 vanuse pärast, vahendab Yle.

Soome valitsus teatas esmaspäeval, et pikendab koroonaviiruse tõttu seatud eriolukorra piiranguid kuu võrra 13. maini. Algselt pidid piirangud kehtima 13. aprillini. Ühtlasi meetmeid mõnevõrra karmistatakse. Koolides jätkub kaugõpe interneti vahendusel vähemalt mai keskpaigani.

«Uusimaa maakonna piiril jätkuvad liikumispiirangud 19. aprillini. Massiürituste ja restoranide osas kehtivad piirangud 31. maini,» ütles peaminister Sanna Marin.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 493

Uusi juhtumeid: 35

Tervenenuid: 1

Surmasid: 1

Uusi surmajuhtumeid: 1

Teste: 16 834

Lätis nõudis koroonaviirus täna esimese inimelu, kui suri 99-aastane naine, kes oli 27. märtsist ravil Läti nakkuskeskuses. Esimesed kolm päeva viibis ta intensiivraviosakonnas. Surma põhjustasid kaasnevad haigused.

Lätis leidis viimase ööpäeva jooksul kinnitust 35 inimese nakatumine, haigestunute koguarv tõusis sellega 493-ni.

Viiruseteste tehti viimase ööpäevaga 1364, nende koguarv tõusis 18 198-ni. Haiglais on 31 patsienti, neist kolm raskes seisus.

Lätis on koroonaviirusse nakatunud juba 40 tervishoiutöötajat, ütles riigi taudikeskuse nakkushaiguste osakonna juht Jurijs Perevoscikovs, kelle sõnul võisid tervishoiutöötajad saada viiruse eri kanalitest, nii patsientidelt kui oma kolleegidelt.

On registreeritud ka esimesed juhtumid, kus inimesed on koroonaviirusega nakatunud tervishoiuasutustes. Umbes kümme protsenti haigusjuhtudest on seotud tervishoiusüsteemiga, ütles ta. See tähendab, et ohutusmeetmeid tuleb haiglates karmistada, märkis Perevoscikovs.

Läti seim võttis täna viimasel lugemisel vastu seadusmuudatuse, mis annab valitsusele volituse eriolukorda korduvalt pikendada.

Läti eriolukorra seadusest võeti välja säte, mis annab kabinetiministritele loa eriolukorra pikendamiseks vaid korra ning mitte rohkem kui kolmeks kuuks. Nüüdsest on valitsusel luba pikendada eriolukorda mitu korda kuni kolme kuu kaupa. Seaduse parandusettepanek tuli opositsioonilt ja valitsus toetas seda.

Samuti muutis seim haldusseadustikku, nähes ette haldustrahvide suurendamise eriolukorra piirangute rikkumise eest. Valitsuse eriolukorra korralduses ette nähtud meetmete ja piirangute tõhusamaks täitmiseks võib eraisikut epidemioloogiliste nõudmiste eiramise eest trahvida nüüdsest kuni 2000 euroga, varem oli see trahv 10-700 eurot. 

Juriidiliste isikute senine 140-700 euro suurune trahvimäär tõuseb 140-5000 euroni. Haldusvastutus kehtestatakse ka rikkumise eest tööseisakutoetuse saamisel. Maksuametile valeteabe esitamise eest trahvitakse kuni 1500 euroga, kusjuures ettevõtte juhtidele võidakse keelata  teatavad ametikohad.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 696

Uusi juhtumeid: 47

Tervenenuid: 7

Surmasid: 9

Uusi surmajuhtumeid: 0

Teste: 15 635 (eilse seisuga)

Täna hommikuks oli Leedus tuvastatud 696 koroonaviirusega nakatunut. Koroonanakkuse ohu tõttu isoleerinud 276 meedikut. Eilse seisuga oli Leedus koroonaviirus tuvastatud 113 meditsiinitöötajal.

Täna keskööst jõustus Vene ja Valgevene sõiduautode Leetu sisenemise keeld, Läti ja Poola autod pääsevad läbi kahest piiripunktist, teatas Leedu piirivalve. Veokite kohta see ei kehti.

Sõiduautoga pääseb Leetu vaid Poolast Kalvarija-Budziska ja Lätist Saločiai-Grenctāle piiripunkti kaudu. Leetu lubatakse Leedu kodanikke, alalise elamis- ja tööloaga inimesi ning riiki läbivaid välismaalasi. Veokid pääsevad takistamatult läbi kõikidest piiripunktidest. 

Leedu valitsus kehtestas kolmapäeval reisikeelu reisimiseks lennukite ja laevadega, keeld jõustub homme, erandiks on laevareisid Saksamaalt Kielist Klaipėdasse.

Homsest keelatakse ka reisilennud Leedu lennujaamadesse ja neist välja, välja arvatud Leedu transpordiohutusameti loal, millele peavad heakskiidu andma transpordi- ja välisministeerium.

Uued piirangud ei kehti kaubaveole, mis tähendab, et kaubaautod võivad laevadel Leetu saabuda ning ka lennukitele on lubatud kaubavedu.

Leedu seim suurendas ka karantiininõuete rikkujatele määratavaid rahatrahve, kuid lükkas tagasi valitsuse ettepaneku karistada viiruse teadlikke levitajaid vabadusekaotusega.

Seaduse kohaselt saab eraisikuid trahvida karantiinireeglite rikkumise eest 500 kuni 1500 euroga, ettevõtjaid 1500 kuni 6000 euroga, politsei sai õiguse protokollida rikkumisi.

Eraisikuid sai seni trahvida kuni 140 euroga, ettevõtjaid kuni 600 euroga, neid said määrata tervishoiuametnikud.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 6078

Uusi juhtumeid: 510

Surmasid: 333

Uusi surmasid: 25

Tervenenuid: 103

Rootsi koroonasurmade arv on kerkinud 25 võrra 333-ni. Ööpäevaga lisandunud surmajuhtumite arv oli väiksem kui päev varem.

Kinnitatud nakkusjuhtumeid oli Rootsis 6078 ehk siis 24 tunniga lisandus üle 500 nakatunu, mis on samaväärne eelmiste päevade arvuga.

Riiklik aseepidemioloog Anders Wallensten märkis, et haiguse kulgemise kõver on Rootsis endiselt tõusuteel.

Terviseameti teabejuht Thomas Lindén tunnistas, et mõnes paigas on rahvusvaheliste tarneahelate katkemise tõttu puudus vajalikest ravimitest ja mahutavuse piirini hakkavad jõudma intensiivraviosakonnad.

Stockholmis seati sisse kriisiaegne režiim, mis tähendab muuhulgas topeltpalka intensiivravitöötajatele ja töötundide kasvu 48 tunnile nädalas. Kriisirežiim jääb kehtima praegu määramata ajani.

Tervishoiuametnikud on mures, et lisandunud on eelkõige üle 70-aastaste haigusjuhtumid. Riigi peaepidemioloog Anders Tegnell tõdes eile, et Rootsi on «kahjuks jõudnud uuele tasandile». Igapäevaselt teatatakse umbes 500 uuest nakatumisest.

Surnud ja intensiivravile toimetatud on endiselt peamiselt väga vanad inimesed. Surmajuhtumitest on teatatud ka vanadekodudes, mistõttu nende külastamise keeld on endiselt jõus.

«Me muretseme vanemaealist pärast. Kurv hakkab üles pöörduma. Peaaegu pooled kõigist ravile toimetatutest on vanemaealised,» lausus Tegnell.

Rootsi raadio teatas olukorra kaardistamise tulemustest, mille kohaselt on kindlalt koroonaviirusesse nakatunud või nakkuskahtlusega inimesi vähemalt sajas erinevas vallas asuvates hooldekodudes. Ühe hooldekodusid haldava ettevõtte teatel on nende asutustes Covid-19 tulemusel elu jätnud juba 50 hoolealust.

Rootsi teatas eile uutest piirangutest. Elanikel soovitatakse püsida võimalikult palju kodus, vältida tuleks väljas treenimist ja reisimist. Suvekoju või sugulaste juurde reisimine ei ole soovitatav, kui tegu ei ole hädavajadusega.

Üle 70-aastastel ja riskigruppi kuuluvatel inimestel soovitatakse kodus püsida ja inimestega kontakti täielikult vältida.

Kohvikute ja poodide külastamist tuleks vältida, poed peavad piirama klientide arvu. Ohutusnõuded kehtivad ka ühistranspordile, mille teenusepakkujatel soovitati hoida käigus piisavalt palju liine, et säilitada ohutut kaugust kaasreisijatest.

Valitsus keelas eile vanadekodude külastamisele, keelatud on ka 50 inimesest suuremad rahvakogunemised.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 5255

Uusi juhtumeid: 108

Surmasid: 54

Uusi surmasid: 4

Tervenenuid: 32

Teste: 101 986

Norras viibib haiglaravil 318 inimest, neist 112 on hingamisaparaatide all. See arv on suurenenud eilsega võrreldes 16 võrra.

Kokku on tehtud Norras 101 986 testi ja kõige rohkem nakatunuid on 50-59-aastaste vanuserühmas. Nakatumiste arvult järgnevad 40-49-aastased, 30-39-aastased, 20-29-aastased ja alles siis 60-69-aastased elanikud.

Nakkuse on saanud 458 haiglatöötajat, 2829 tervishoiutöötajat on karantiinis.

Kõige rohkem surmasid on üle 67-aastaste vanuserühmas, koroonaohvrite keskmine vanus on 84 aastat. Noorim ohver on olnud 51-aastane, vahendab VG.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Norrasse saabujatele kehtib kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka kodumaale naasvad Norra kodanikud.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 4149

Uusi juhtumeid: 601

Tervenenuid: 281

Surmasid: 34

Uusi surmajuhtumeid: 4

Venemaal tuvastati ööpäevaga 601 uut Covid-19 juhtu, teadaolevate nakatunute üldarv jõudis  4149-ni. 448 uut juhtu tuvastati Moskvas, 34 Moskva oblastis ja 17 Krasnodari krais.

Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov suurendas alates tänasest koroonaviiruse karantiiniga seotud piiranguid.

«Tugevdame alates 3. aprillist karantiinimeetmeid. Otsustasime keelata liiklusvahendite ja jalakäijate liikumise kõikides Tšetšeenia asustatud piirkondades alates 20:00 õhtul kuni 8:00 hommikul,» ütles Kadõrov sotsiaalvõrgustikus Telegram.

Erandeid tehakse teatud organisatsioonidele ja teenustele, kellel on õigus liikuda ka öisel ajal. Lisaks hakkab 5. aprillist kehtima osaline keelt riiki saabuvatele sõidukitele ning täielik reisijate saabumise keeld.

Moskva tänavaid ja avalikku ruumi desinfitseeritakse ja pestakse kolm korda päevas, ütles teeameti juht Aleksandr Oreškon täna.

«Pestakse pidevalt, kolm korda päevas nii desinfitseerimislahuse kui šampooni ja lihtsalt veega,» ütles Oreškon ajakirjanikele. Ta täpsustas, et sellesse töösse on kaasatud rohkem kui 5000 eritehnikaühikut.

«Sest puhtus on tänases võitluses koroonaviirusega edu pant,» lisas Oreškin, kelle sõnul desinfitseeritakse ka kõiki tööruume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles