ÜRO: sõjas riikide jaoks on hullem veel ees

Copy
Süüria "valgekiivrid" kooli desinfitseerimas.
Süüria "valgekiivrid" kooli desinfitseerimas. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres kutsus täna kehtestama kõikjal maailma relvarahu, et sõjast lõhestatud riigid saaksid keskenduda koroonaviiruse pandeemia ohjeldamisega. 

«Kõige hullem on veel ees,» ütles Guterres, viidates konfliktist haaratud riikidele nagu Süüria, Liibüa ja Jeemen. 

«COVID-19 torm jõuab nüüd kõikidesse konfliktipiirkondadesse.»

Guterresi sõnul on saavutatud teataval määral edu pärast tema 23. märtsi üleskutset kehtestada konfliktikolletes rahu, kuid mitmes riigis vägivald kestab, mis kahjustab riikide võimet panna paika kava koroonaviiruse vastaseks võitluseks. 

«Tegemist on kiireloomulise vajadusega,» ütles Guterres pressikonverentsil. 

«Viirus on näidanud, kui kiiresti suudab see liikuda üle piiride, laastada riike ja elusid kaosesse paisata.»

Konfliktide osapooled Kamerunis, Kesk-Aafrika Vabariigis, Colombias, Liibüas, Myanmaris, Filipiinidel, Lõuna-Sudaanis, Sudaanis, Süürias, Ukrainas ja Jeemenis on väljendanud rahuüleskutsele toetust, sõnas Guterres. 

«Kuid avalduste ja tegude vahel valitseb suur kuristik: sõnadel ja nende muutmisel rahuks lahinguväljal ja inimeste eludes.»

«Kõige kriitilisemates situatsioonides pole me lahingutes vaibumist näinud ja mõned konfliktid on isegi intensiivsemaks läinud.» 

«Meil on tarvis jõulisi diplomaatilisi jõupingutusi, et nende väljakutsetega toime tulla. Selleks, et vaigistada relvi, peame tõstma oma hääle rahu nimel,» ütles ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles