Ungari nõuab parteidelt ja välisfirmadelt viirusekulude katmist

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Reuters / Scanpix

Ungari valitsus teatas täna, et koroonaviirusest tingitud majanduskahju eest peavad tasuma ka hargmaised firmad, pangad, poliitparteid ja kohalikud omavalitsused.

Erimaksud ja kohustuslik panus eriolukorrafondi on osa viirusemõjudega võitlemise majandusplaanist, ütles peaminister Viktor Orbáni valitsuse minister Gergely Gulyás.

Valitsus eraldab fondi 3,7 miljardit eurot riigiraha, kuid kohustab sinna panustama ka hargmaiseid firmasid, erakondasid, pankasid ja kohalikke omavalitsusi, lisas Gulyás.

Erimaksu hakatakse koguma hargmaistelt firmadelt ja pankadelt, mis panustavad kriisifondi vastavalt umbes 100 miljonit ja 150 miljonit eurot, ütles minister.

Omavalitsused peavad fondi suunama osa automaksust, samas kui erakonnad peavad välja käima poole oma aastasest avalikust rahastusest.

Meede on hoop raharaskustes opositsiooniparteidele, millele riigikontrolörid viimastel aastatel karme trahve on määranud.

Rahanappus pitsitab ka omavalitsusi, millest suur osa läksid läinud aasta valimistel ootamatult opositsioonierakondade võimu alla ja mille rahastust on alates sellest kärbitud.

Kümme aastat tagasi võimule tulnud Orbán on välisfirmade poolt domineeritud sektoritelt, nende seas jae-, energia- ja pangandussektor, erimaksu kogunud ka varem.

Järgmisel nädalal peaks Orbán Gulyási sõnul teatama aastakümnete suurimast majandusplaanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles