Trudeau: Kanada ei karista USAd kaitsemaskide ekspordikeelu eest (1)

BNS
Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau ütles avalduses, et vestleb peatselt USA riigipeaga. Trudeau sõnul peavad Kanada ametnikud konstruktiivset arutelu oma USA ametivendadega.
Kanada peaminister Justin Trudeau ütles avalduses, et vestleb peatselt USA riigipeaga. Trudeau sõnul peavad Kanada ametnikud konstruktiivset arutelu oma USA ametivendadega. Foto: BLAIR GABLE/REUTERS/Scanpix

Kanada ei kavatse astuda vastusamme USA suhtes pärast Ühendriikide presidendi Donald Trumpi administratsiooni avaldust, et nad kavatsevad keelata respiraatorite N95 ekspordi Kanadasse ja Ladina-Ameerikasse, ütles Kanada peaminister Justin Trudeau. 

Kanada peaminister Justin Trudeau ütles avalduses, et vestleb peatselt USA riigipeaga. Trudeau sõnul peavad Kanada ametnikud konstruktiivset arutelu oma USA ametivendadega. 

Trump teatas reede õhtul, et N95 eksportimine peatatakse, selleks et neid jätkuks ameeriklastele. 

Peaminister Trudeau lubas Trumpile öelda, et Kanada ja USA on selliselt teineteisega seotud, et tarneahelate katkemine kahjustaks mõlemat riiki. 

«Me ei uuri vastumeetmeid ega meetmeid, mis on karistava iseloomuga,» ütles Kanada valitsusjuht. 

«Me teame, et meie mõlema riigi huvides on teha koostööd.»

Kanada peaminister märkis samuti, et Kanada saadab USAsse koroonaviiruse testikomplekte ja rõhutas, et mõned N95 tootmiseks vajaminevad materjalid pärinevad Kanadast. Paljud Kanada medõed käivad tööl ka Põhja-USAs Detroiti linnas, rõhutas ta. 

Kanada tervishoiutöötajad sõltuvad kaitsemaskidest, ütles Trudeau. 

USA maskide tootja 3M teatas samuti, et N95 tarne lõpetamisel Kanada ja Ladina-Ameerika meedikutele on tõsised tagajärjed humanitaarses mõttes. 

Kanada provintside Ontario ja Alberta valitsusjuhid mõistsid USA presidendi otsuse hukka. 

«See tuletab mulle meelde selle, mis juhtus 1939. ja 1940. aastal, kui Kanada oli osa võitlusest rahvusvahelise fašismi vastu: USA jättis esimesed kaks või kolm aastat vahele ja lausa keeldus alguses Kanada ja Ühendkuningriigi varustamisest, kes juhtisid sel hetkel võitlust,» ütles Alberta peaminister Jason Kenney.

Kanadas on registreeritud 12 294 uue koroonaviiruse nakkust, sealjuures 214 surma. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles