Roskosmos: ISSi lendav kanderakett toodi Bajkongõri stardiplatvormile

BNS
Copy
Rakett
Rakett Foto: STR/AFP

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos teatel asutakse esmaspäeval Kasahstani Bajkongõri kosmodroomi stardiplatvormile püstitama kanderaketti ja mehitatud kosmoselaeva, millega Vene-Ameerika meeskond lendab sel nädalal Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS).

Kanderakett Sojuz-2.1a, mis viib plaanipäraselt 9. aprillile kavandatud stardiga kosmoselaeval MS-16 ISSi pardale uued meeskonnaliikmed, paigaldatakse stardiplatvormile number 31, seisis Roskosmose pühapäevases avalduses.

Tegemist on esimese stardiga 31. platvormilt pärast «Gagarini stardi» sulgemist rekonstrueerimistöödeks 2019. aasta septembris.

Laeva meeskonda kuuluvad Vene kosmonaudid Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner ning NASA astronaut Chris Cassidy. Varumeeskonnas on valmis kosmonaudid Sergei Rõžikov, Andrei Babkin ja astronaut Stephen Bowen.

Stardiks ettevalmistused käivad rangete ohutusnõuete alusel seoses uue koroonaviiruse pandeemiaga. Nii on kosmonaudid kui astronaudid olnud peaaegu täielikus isolatsioonis ümbritsevatest inimestest ning nende tervislikku seisundit kontrollitakse pidevalt. Samuti on tühistatud tavapärane lahkumistseremoonia, millest teiste seas võtavad osa lähedased, sõbrad ja ajakirjanikud. Neist kedagi ei lasta praegusel ajal kosmodroomi territooriumile.

ISSis viibivad praegu NASA astronaudid Jessica Meir ja Andrew Morgan ning Vene kosmonaut Oleg Skripotška. Nendegi tagasilend on praeguse kava kohaselt 17. aprillil.

Bajkongõrilt lendab järgmine plaanipärane kanderakett koos varustuslaevaga ISSi suunas 25. aprillil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles