Kreeka loodab, et aprill on viirusevastases võitluses otsustav

Copy
Kreeka meedik vereproovi võtmas.
Kreeka meedik vereproovi võtmas. Foto: Nikos Pekiaridis/Zumapress.com/Scanpix

Kreeka väljendas esmaspäeval lootust, et järgmisel kuul on võimalik  COVID-19 vastase võitlusega seotud piiranguid leevendada, juhul kui elanikkond nendest praegu kinni peab.

«Aprill saab olema kõige keerulisem ja otsustava tähtsusega,» ütles valitsuse pressiesindaja Stelios Petsas konverentsikõne teel peetud pressikonverentsil.

«Kui püsime aprillis kodus, saame mais nautida vastutustundliku käitumise esimesi vilju», lausus Petsas.

Kui naaberriik Itaalia on üks Euroopa enim koroonaviiruse tõttu kannatanud riikidest, siis Kreeka on seni pääsenud suhteliselt kergelt.

Pühapäeva lõuna seisuga olid Kreeka tervishoiuametnikud teatanud 1735 nakatunust ja 76 surmajuhtumist.

Kreeka võttis tarvitusele äärmiselt karmid meetmed pärast seda, kui 12. märtsil teatati esimesest surmajuhtumist.

Sellest saadik suleti järk-järgult koole, ajaloolisi vaatamisväärsusi, muuseume, kohvikuid, baare ja hotelle, kuni täielike liikumispiirangute kehtestamiseni, mida pikendati 27. aprillini.

Petsas ütles, et viirusevastases võitluses kasutusele võetud «karmid ja keerulised meetmed» on aidanud pandeemia levikut piirata, ning lisas, et loodetavasti saab riik maikuu saabudes «minna tagasi normaalsusesse», kui välditakse vigu, mis võivad ohtu seada senised pingutused.

Liikumispiirangud tähendavad, et kreeklased ei saa tähistada ka oma traditsioonilisi Kreeka õigeusu lihavõttepühasid 19. aprillil, mis on riigi kõige rahvarohkem usupüha.

Petsase sõnul kaalub valitsus kiriku ettepanekut pidada lihavõttepühade jumalateenistusi suletud uste taga.

Ateena loodab leida ka viisi, kuidas tähistada püha tule tseremooniat, kui Jeruusalemmas asuvast Hauakirikust tuuakse traditsiooniline püha tuli õigeusklikele kogukondadele üle kogu maailma.

Petsas oli kriitiline usklike suhtes, kes hoolimata piirangutest püüdavad nädalavahetustel jumalateenistustel käia.

«See nähtus pole kuidagi seotud usu, vaid fanatismiga,» ütles ta.

Kreeka valitsus püüdis peatada koroonaviiruse levikut ka põgenikelaagrites, kus karmides tingimustes elab tuhandeid pagulasi.

Ateena pani viimastel päevadel karantiini kaks Ateena ligidal asuvat laagrit pärast seda, kui kinnitust leidis üle kahekümne koroonaviirusesse nakatumise juhtumi.

«Suurendame pingutusi migrantide ja pagulaste kaitsek,» ütles Petsas. «Ehitame sanitaarjaamasid, loome isolatsioonipiirkondi ning laagrist lahkumine on piiratud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles