Koroonaviiruse diagnoosiga Briti peaminister viidi intensiivravisse (5)

BNS
Copy
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Koroonaviirusesse nakatunud Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson viidi üle intensiivraviosakonda, teatas Briti peaministri büroo.

«Pärastlõuna jooksul on peaministri seisund halvenenud ja tema meditsiinimeeskonna soovitusel on ta viidud haigla intensiivraviosakonda,» ütles Downing Streeti pressiesindaja, kelle sõnul saab Johnson suurepärast ravi.

Kuigi täna õhtul toimunud pressikonverentsil kinnitas Briti välisminister Dominic Raab, et Johnson jätkab valitsuse juhtimist, on Downing Street nüüdseks teatanud, et vajadusel asendab peaministrit just Raab. The Guardiani teatel oli Johnson õhtul teadvusel ning ta toimetati intensiivraviosakonda ettevaatusabinõuna juhuks, kui ta peaks vajama hingamisaparaati.

Dominic Raab.
Dominic Raab. Foto: Pippa Fowles/AP/Scanpix

Johnsoni tervise halvenemise järel BBC vahendusel esinenud Raab kinnitas, et valitsus jätkab peaministri plaanide elluviimist ning sõnas, et valitsuses on tugev meeskonnavaim. Välisministri sõnul hoolitsetakse Johnsoni eest St. Thomase haiglas suurepäraselt.

55-aastasel peaministril diagnoositi koroonaviirus 27. märtsil. Ta oli olnud sestsaadik oma Downing Streeti korteris eneseisolatsioonis, kuid toimetati pühapäeva õhtul kõrge palaviku ja köhaga arsti soovitusel lähedalasuvasse St. Thomase haiglasse. Ametiisikud nimetasid seda ettevaatusabinõuks, kuid juba varem oli tekkinud küsimusi, kas konservatiivide liider saab endiselt riiki juhtida. 

Peaminister ise oli varem edastanud, et on hoolimata viirusest heatujuline. «Peaministril oli Londoni St. Thomase haiglas mugav öö ja ta on heas tujus,» ütles valitsuse kõneisik päeval. Pressiesindaja lisas, et 55-aastasel Johnsonil on jätkuvalt Covid-19 sümptomid ja ta on jälgimisel. 

Boris Johnson möödunud nädala reedel.
Boris Johnson möödunud nädala reedel. Foto: -/AFP/Scanpix

Johnsonil ei ole teadaolevaid tervisehädasid, kuigi tal on olnud probleeme kaaluga. Peaministri lapseootel elukaaslane Carrie Symonds kolis Downing Streetilt välja pärast osa personali haigestumist. Ta ütles möödunud nädalavahetusel, et veetis sümptomite tõttu nädala voodis, kuid teda ei ole veel testitud. Naise enda sõnul on tema tervis paranemas. 

Briti valitsust on süüdistatud algses keeldumises järgida rangeid liikumispiiranguid rakendanud Euroopa riikide eeskuju. Ka Johnson ise ütles veel märtsi algul, et kätleb endiselt inimestega. 

Kuid kahe nädala eest kehtestati üleriigiline liikumiskeeld ja võimud on nüüd olukorra enda kontrolli alla võtnud. Ühendkuningriigis on seni tuvastatud üle 50 000 nakkus- ja 5000 surmajuhtumi. 

Nakkuse said teiste seas ja tervishoiuminister Matt Hancock ja prints Charles, kes mõlemad on praeguseks tervenenud.

Briti kuninganna Elizabeth II tänas pühapäeval haruldases telepöördumises kõiki tervishoiutöötajaid, kes uue koroonaviiruse vastu peavad eesliinil võitlust ning kutsus rahvast ühiselt panustama kriisi alistamisse.

«Meid saadab edu - ning see edu kuulub meist igaühele,» ütles 93-aastane monarh Suurbritanniale ja endisi Briti kolooniaid ühendavale Rahvaste Ühendusele suunatud pöördumises.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles