Austraalia ülemkohus mõistis pedofiilias süüdistatud kardinal Pelli õigeks

Copy
Kardinal George Pelli kujutatud joonistusel ühes Rooma tunnelis.
Kardinal George Pelli kujutatud joonistusel ühes Rooma tunnelis. Foto: MASSIMO PERCOSSI / EPA

Austraalia ülemkohus mõistis kardinal George Pelli õigeks kõigis viies süüdistuspunktis, teatas teisipäeval kohalik meedia.

Ülemkohus tühistas vandekohtu ja alamastme kohtute varasemad otsused, kus leiti kardinali süüdi olevat kahe kooripoisi seksuaalses ärakasutamises.

Tegemist on suure võiduga Pellile, kes on järjekindlalt oma süütust kinnitanud.

Apellatsioon andis kõrgele vaimulikule uue võimaluse oma nime puhtaks pesta ja pääseda eeluurimisvanglast.

Endine Vatikani laekur Pell püüdis tühistada talle määratud kuue aasta pikkust vanglakaristust 1990-ndail aastail kahe 13-aastase kooripoisi seksuaalselt ära kasutamises.

Pell, kes on omal ajal olnud ka paavsti valimise konklaavi liige, on kõrgeim katoliku kiriku ametnik, keda on kohus süüdi mõistnud lastevastases seksuaalses väärkohtlemises.

Juuraeksperdid olid hoidunud ennustamast kõrgetasemelise kohtuasja kulgu, sest seni on kaasuses tulnud ette terve rida ootamatuid pöördeid.

Juhtum on tuginenud valdavallt Pelli ainsale elusolevale ohvrile. Teine kooripoiss, kes teadaolevalt ei ole väärkohtlemise teemal rääkinud, suri 2014. aastal uimastite üledoosi tagajärjel. Kumbagi noore mehe isikut ei ole võimud legaalsetel alustel avaldanud.

Pell vabastati vaikselt kõrgetest kirikuametitest juba siis, kui tema üle peetud kohtuasi oli kohtu keelustava piirangu tõttu avalikkuse eest varjatud, ent teda pole preesterkonnast välja heidetud.

Vatikan on varem öelnud, et ei alusta oma juurdlust asjaga seoses seni, kuni kõik muud juriidilised võimalused on ammendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles