USA tahab kosmoses maavarasid kaevandada

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas seadluse, mille alusel otsitakse suuremat rahvusvahelist toetust USA soovile Kuul ja teistel taevakehadel maavarasid kaevandama hakata, teatas uudistekanal CNBC. 

USA võimud ei pea maailmaruumi inimkonna ühisvaraks.

«Ameeriklastel peab olema õigus maailmaruumi äriliseks uurimiseks, sellest ressursside hankimiseks ja nende kasutamiseks,» seisis dokumendis, milles president Trump andis välisminister Mike Pompeole ülesande tagada rahvusvaheline toetus USA poliitikale, millega lubataks kosmoses asuvate ressursside kaevandamine ja kasutamine.

«USA ei pea seda ühisvaraks. Sel viisil peab USA poliitika seisnema selles, et innustada rahvusvahelist toetust riiklikele ja eraõiguslikele juriidilistele isikutele kosmosest ressursside hankimisele ja nende kasutamisele.» 

Välisminister peab selle seadluse osas ära tehtud tööst kandma ette 180 päeva pärast.

Trumpi allkirjastatud seadluse kohaselt üritab USA kaitsta kõiki ettevõtteid, mis kosmoses leiduvaid ressursse kaevandavad ja kasutavad.

USA võimud ei tunnista 1979. aastal ÜRO peaassambleel vastu võetud lepingut riikide tegevuse kohta Kuul ja teistel taevakehadel, kuid toetab 1967. aasta kosmoselepingut.

USA on lükanud uuesti käima Kuu-programmi ja võimud kavatsevad saata inimesed uuesti Kuule, mis oleks vahejärk Marsi hõivamisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles