Jaapani peaminister kuulutas seitsmes piirkonnas välja eriolukorra

Copy
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: AP / Scanpix

Jaapani peaminister Shinzo Abe kuulutas täna seoses koroonaviirusesse nakatunute arvu kasvuga pealinnas Tokyos ja veel kuues piirkonnas välja eriolukorra, suurendades püüdlusi viiruse leviku tõkestamiseks, kuid hoidudes mujal maailmas kehtivate rangete liikumispiirangute rakendamisest.

Valitsus on olnud kasvava surve all viirusepuhanguga tegelemiseks, ehkki globaalsete standardite kohaselt on puhang väike. Sellegipoolest on Jaapani meditsiinieksperdid hoiatanud, et kohalik tervishoiusüsteem töötab juba piiri peal.

«Otsustasin, et olukord on hakanud tõsiselt mõjutama inimeste elusid ja majandustegevust, seetõttu kuulutan välja eriolukorra,» ütles Abe.

See võimaldab seitsme mõjutatud regiooni, kaasa arvatud Tokyo kuberneridel paluda inimestel püsida kodus ning nõuda äride sulgemist.

Kuid paljud toidupoed ja teised poed jäävad avatuks, tööle jääb ka ühistransport ning pole määratud ei sunnimeetmeid ega karistusi neile, kes valitsuse nõudmisi ei täida.

«Kuigi kuulutasime välja eriolukorra, ei tähenda see linnades liikumispiiranguid, nagu me mujal näeme,» ütles Abe.

«Takistame viiruse levikut, säilitades samal ajal siiski majanduslike ja sotsiaalsete teenuste pakkumise, nagu ühistransport, nii palju kui võimalik».

Surve eriolukorra väljakuulutamiseks kasvas peale seda, kui Tokyo teatas mitu päeva järjest rekordarvust nakatunutest. Pühapäeval registreeriti 143 nakatunut.

Tokyo kuberner Yuriko Koike palus juba enne elanikel vältida mittevajalikke käike ja töötada kodust ning soovis eriolukorra kehtestamist, et anda oma soovitustele juriidiline mõju.

Kuu aja pikkuse eriolukorra reegel kehtib seitsmes piirkonnas, Tokyos, selle kõrval asuvas Chiba, Kanagawa ja Saitama prefektuuris, Osaka lääneosas, selle kõrval asuvas Hyogos ning edelasse jäävas Fukuokas.

Meede kehtib kuldse nädala pühadeperioodi lõpuni, mil suur osa riigist haruldaselt pikka puhkuseperioodi ära kasutades reisib.

«Eriolukord võib põhjustada ebamugavust igapäevaelus, kuid kutsun kõiki koostööle, sest kaalul on inimelud,» teatas Koike ajakirjanikele.

Meetmed võimaldavad kohalikel kuberneridel sulgeda avalikke asutusi, nagu koolid, millest paljud on juba suletud ning meditsiinilistel eesmärkidel vajadusel rekvireerida eraomandit.

Meetmete majanduslikud mõjud on tekitanud Jaapanis mure võimaliku majanduslanguse osas ning esmaspäeval teatas Abe plaanist luua ühe triljoni dollari suurune majanduse elavdamise abipakett, mis moodustaks 20 protsenti Jaapani SKT-st.

Jaapanis pole seni olnud Euroopa riikide ja Ühendriikide taolist viirusepuhangut. Riigis on 4000 kinnitust leidnud nakatumise juhtu ning 80 surmajuhtumit.

Kuid meditsiinieksperdid on viimastel nädalatel tõstnud häirekella, põhjuseks mitmetes riigi osades hüppeliselt kasvanud nakatunute arv.

Esmaspäeval ütlesid Tokyo arstid, et olukord pealinnas on juba «kriitiline».

Esimene nakatunu leiti Jaapanis jaanuari keskpaigas ning riiki kritiseeriti koroonaviirusepuhangu all kannatanud kruiisilaeva Diamond Princessiga tegelemise pärast, kus laeva karantiinis hoidmine lõppes enam kui 700 inimese nakatumise ja 11 surmajuhtumiga.

Täna teatasid Jaapani võimud ka otsusest viia rahvale vaatamiseks välja pandud olümpiatuli koroonaviiruse leviku hoogustumise tõttu inimeste silme alt ära.

«Algselt oli meil kavas hoida see väljas aprilli lõpuni. Aga olukorra arengut arvestades otsustasime selle peatada,» ütles olümpiamängude korraldusekomitee pressiesindaja.

Ta ei soostunud ütlema, kus tuld hoitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles