Kaks lõunakorealast paranes koroonast vereplasmaravi abil

Copy
Lõuna-Korea arstid. Riigis paranesid kaks eakat koroonaviirusse nakatunut tänu ravile vereplasmaga.
Lõuna-Korea arstid. Riigis paranesid kaks eakat koroonaviirusse nakatunut tänu ravile vereplasmaga. Foto: Lee Young-hwan/AP/Scanpix

Lõuna-Koreas paranes kaks eakat koroonaviirusse nakatunut raskest kopsupõletikust tänu ravile haiguse läbi põdenud inimeste vereplasmaga.

Viirus on nõudnud maailmas rohkem kui 75 000 inimese elu ning teadlased ja ravimitootjad püüavad meeleheitlikult välja töötada vaktsiini või ravi. Pandeemiast jagusaamise ühe vahendina on lootus inimestel, kelle veres on nakatumise järel tekkinud koroonaviiruse vastased antikehad. 

Plasmaravi võib osutuda alternatiivseks meetodiks kriitilises seisundis patsientide puhul, kes ei reageeri viirusvastastele ravimitele, ütles Souli arst ja teadlane Choi Jun-yong. Säärase ravi efektiivsuse kindlaks tegemiseks on vaja ulatuslikke kliinilisi katseid, lisas ta.

Üks tema kahest patsiendist oli eelnevate haigusteta 71-aastane mees, kes paranes tänu 20. eluaastates patsiendi vereplasmale ja steroididele. Esialgu üritati teda ravida malaariarohtudega ning ta oli kopsupõletiku tõttu juhitaval hingamisel.

Teine patsient on 67-aastane naine, kes samuti ei reageerinud algsele ravile malaaria- ja aidsirohtudega. Tema tervis hakkas paranema tänu vereplasmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles