Viirusekarantiin loomaaias innustas pandasid kümnendis esimest korda paarituma

Copy
Hongkongi Ocean Parki loomaaia hiidpandad Le Le (vasakul) ja Ying Ying.
Hongkongi Ocean Parki loomaaia hiidpandad Le Le (vasakul) ja Ying Ying. Foto: Antony Dickson / AFP / Scanpix

Ilma võimaluseta külalisi vastu võtta, kahekesi kodus luku taga istudes ja igavledes otsustasid Hongkongi loomaaia hiidpandad teha seda, mida talitajad on üritanud neid meelitada tegema juba viimased kümme aastata – paarituda.

Nagu pool meie planeedi elanikkonnast, on Hongkongi loomaaia bambuskarudel Ying Yingil ja Le Lel olnud viimasel ajal koroonaviirusekarantiini tõttu võimalik nautida vaid teineteise seltskonda. Nagu paarid mitmel pool mujalgi, otsustasid hiidpandad kasutada ootamatult süllelangenud privaatsust romantiliselt.

«Alates sellest, kui Ying Ying ja Le Le 2007. aastal Hongkongi saabusid ning pärast mitmeid katseid nende loomulikuks paaritamiseks, pole see neil kahjuks hoolimata proovimisest ja õppimisest õnnestunud kuni käesoleva aastani,» rääkis Ocean Parki loomaaia liigikaitse ametnik Michael Boos.

Loomaed avaldas ka fotod ja video lähedust nautivatest hiidpandadest aedikus, mida ebatavaliselt ei ümbritse uudistavad silmapaarid ja filmivad mobiiltelefonid.

Sotsiaalmeedias on uudist kommenteerinud inimesed üsna üksmeelselt arvanud, et külastajate puudumine aitas Ying Yingil ja Le Lel kohmetusest üle saada.

«Karupoja tegemiseks on hea aeg, kui sa oled puhkusel ja pole mingit survet,» kirjutas näiteks üks kasutaja Facebookis.

Pandad on kurikuulsad oma vastumeelsuse poolest paarituda, seda eriti vangistuses.

Hongkongi loomapargi veterinaarid hakkasid aga Ying Yingi ja Le Le puhul märkama esimesi lootustandvaid romantikanoote õhus juba mõne aja eest, kui algas hiidpandade kevadine innaaeg.

«Märtsi lõpus hakkas Ying Ying veetma rohkem aega vees mängides, samas kui Le Le jättis oma elupiirkonda lõhnamärgistusi ning otsis sealt Ying Yingi lõhna,» teatas loomaaed. «Selline käitumine on omane jooksuajale, mis on aastas korra märtsi ja mai vahele jääval perioodil.»

Nüüd võtavad asjatundjad Ying Yingi tähelepaneliku vaatluse alla, et otsida märke tiinusest. Enne nende leidmist võib aga kuluda tükk aega, sest hiidpandade tiinus kestab 72–324 päevani. Loomaaia teatel on võimalik tiinust tuvastada ultraheliuuringuga alles 14–17 päeva enne pandapoegade ilmaletulekut.

Kui viljastumine on toimunud, võib Ying Ying hakata ilmutama hormonaalse kõikumise märke ja muutusi käitumises aga juba juunis.

Uudis hiidpandade paaritumisest on teretulnud rõõmusõnum Ocean Parki loomaiale, mis on koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute tõttu tõsiselt kannatanud. Loomaaed on olnud suletud alates jaanuari lõpust ning sattunud seetõttu majandusraskustesse – Hongkongi linnavalitsus on nende päästmiseks juba ette näinud 10,6 miljardit Hongkongi dollarit (1,3 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles