OPCW süüdistas Süüria valitsusvägesid ametlikult keemiarelvarünnakutes

Copy
OPCW peakorter Haagis.
OPCW peakorter Haagis. Foto: AFP / Scanpix

Süüria valitsusväed kasutasid 2017. aastal kolmel korral oma rünnakutes sariini ja kloorgaasi, teatas kolmapäeval ametlikult Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW).

Tegemist on OPCW tuvastamis- ja uurimismeeskonna (IIT) esimese raportiga. Meeskond loodi eesmärgiga teha kindlaks süü keemiarelvarünnakute eest Süüria üheksa aastat kestnud kodusõjas. 

OPCW-l on «põhjendatult alust arvata, et sariini (ja kloori) kasutasid keemiarelvana Lataminah's 2017. aastal ... isikud, kes kuuluvad Süüria Araabia õhuväkke», seisis raportis. 

«Sellised strateegilised rünnakud oleksid saanud toimuda vaid Süüria Araabia Vabariigi väejuhatuse kõrgemate juhtide korralduse alusel,» ütles IIT koordinaator Santiago Onate-Laborde.

«Isegi kui võimu saab delegeerida, siis vastutust ei saa. Lõpuks ei suutnud IIT tuvastada ühtegi teist võimalikku selgitust,» ütles ta. 

Rünnakud viidi läbi kahe SU-22 hävituslennukiga, mis heitsid sariingaasi sisaldavad pommid alla 2017. aasta 24. ja 30. märtsil, samuti sõjahelikopteriga, mis heitis kloorigaasiballooni Al-Lataminah' linnas asuvale haiglale 25. märtsil. seisis raportis. 

Peaaegu kahe aasta eest kinnitas Haagis baseeruv OPCW sariini ja kloori kasutamist kahes rünnakus Al-Lataminah's, kuid otseselt kedagi selles ei süüdistanud. 

2017. aastal 4. aprillil korraldati ka sariinirünnak Süüria Khan Sheikuni linnale, kus hukkus enam kui 80 inimest. 

Uues raportis ei toodud välja süüdlast 2018. aasta kloorirünnakus Süüria Douma linnale, kus hukkus vähemalt 40 inimest. 

OPCW liikmesriigid hääletasid 2018. aastal volituste poolt, mis lubavad organisatsioonil osutada ametlikult keemiarünnaku intsidentides süüdlastele. Varem võis OPCW vaid kinnitada või ümber lükata keemiarünnaku toimumist. 

Süüria valitsus on lükanud tagasi keemiarelva kasutamise süüdistused ja väidab, et andis üle oma keemiarelvastuse vastavalt 2013. aasta kokkuleppele. Antud kokkulepe järgnes arvatavale sariingaasirünnakule Damaskuse äärelinnas Ghoutas, milles hukkus 1400 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles