Meedia: USA luure hoiatas koroonaviiruse eest juba novembris (27)

Copy
USA kaitseministeeriumi hoone Pentagon.
USA kaitseministeeriumi hoone Pentagon. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

USA luureametnikud hoiatasid juba novembris uue koroonaviiruse leviku eest Hiinas Wuhani piirkonnas ning märkisid, et see võib kujutada ohtu sealsete elanike tervisele ja igapäevaelule, väidab ABC News allikatele tuginedes.

USA sõjaväe riikliku meditsiiniluure keskus (NCMI) koostas novembris luureraporti, milles järeldati, et uue koroonaviiruse näol võib tegu olla kataklüsmilise sündmusega, märkisid kaks NCMI raportiga tuttavat allikat ABC Newsile.

Report koostati telefoniühenduste pealtkuulamisel ning satelliitfotodelt saadud andmetele ja arvutivõrkude materjalidele tuginedes.

Ühe allika sõnul kanti luureraportist mitu korda ette Kaitseluureagentuurile (DIA), Pentagoni juhatusele ja Valgele Majale.

Erinevaid infotunde korraldati valitsuses ka detsembris, muuhulgas riiklikus julgeolekunõukogus. Teavitustöö päädis jaanuaris presidendi isikliku infokohtumisega.

Väidetavalt tõstatas USA luure esmalt probleemi seetõttu, et viiruses nähti võimalikku ohtu USA relvajõududele Aasias.

«Luure poolest võib selle ajajoon ulatuda kaugemale, kui me praegu arutame,» lausus üks allikas esialgsete raportite kohta. «Kuid see oli kahtlemata miski, millest teavitati novembri lõpust alates, kuna see oli asi, milles sõjavägi pidi seisukoha võtma.»

NCMI raport tehti kättesaadavaks luureteenistuste informatsioonile ligipääsu omavatele isikutele. Pärast selle avalikustamist hakkasid salastatud kanalites tänupühade paiku ringlema ka teised samasisulised luureteenistuse teated.

NCMI analüüsidest selgus, et Hiina juhtkond oli teadlik, et pandeemia on kontrolli alt väljumas, kuigi riik ei andnud sellest teada ei välisriikidele ega tervishoiuorganisatsioonidele.

«Selle tagajärjel oleks hakatud lööma tõsist häirekella,» märkis endine asekaitseminister ja praegune ABC Newsi kaastööline Mick Mulroy. «Ja see olnuks miski, mille oleks üles korjanud sõna otseses mõttes iga luureteenistus.»

Pärast ABC Newsi uudisloo ilmumist eitas NCMI eile julgeolekuraporti ilmumist.

«Tava kohaselt ei kommenteeri riikliku meditsiiniluure keskus avalikult spetsiifilisi luureandmeid,» lausus NCMI direktor kolonel Dr. R. Shane Day avalduses.

USA kaitseminister Mark Esper märkis pühapäeval vastuseks ajakirjaniku küsimusele, kas luure teatas juba novembris koroonaviiruse kohta järgmist: «Ma ei mäleta, George. Kuid meil on palju inimesi, kes seda lähedalt jälgivad.»

NCMI tegeleb kaitseministeeriumi teavitamisega välisriikidest tulenevate terviseohtude ja riikide võimekuste kohta.

Varem teatas Washington Post, et president Donald Trump ja kongress ignoreerisid alates jaanuarist USA luure raporteid koroonaviiruse ohu ja võimaliku ulatuse kohta.

Trumpi kaubandusnõunik Peter Navarro hoiatas jaanuari memos, et koroonaviirus võib kujuneda täiemahuliseks pandeemiaks, mis seab ohtu miljonite inimeste elu ja toob kaasa triljoneid dollareid majanduskahju.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles