Viienda kategooria supertorm räsis Vaikse ookeani saareriike

Copy
Tonga Hihifo rannikuala 9. aprill 2020.
Tonga Hihifo rannikuala 9. aprill 2020. Foto: AFP / Scanpix

Vaikse ookeani lõunaosas jõudis taas tugevnenud troopiline tsüklon Harold Tongale, laastades saareriigi turismikuurorte. 

Väike kuningriik kuulutas välja riikliku eriolukorra, kutsudes elanikke otsima varju võimsate tuulepuhangute ja veetaseme tõusu eest. 

Neljapäevaks oli Haroldist taas saanud viienda kategooria supertorm, hoolimata varasematest märkidest, et selle intensiivsus on vähenemas. 

Tormi tuulekiiruseks on mõõdetud kuni 260 kilomeetrit tunnis. Mitmed piirkonnad Tongal on elektrita ja politsei teatel on see maatasa teinud vähemalt kolm turismikuurorti pealinnast Nuku'alofast põhjas.

Tormikahjud Vanuatul Luganville`is.
Tormikahjud Vanuatul Luganville`is. Foto: GARCIA SEDON GHELYNN/REUTERS/SCANPIX

Saalomoni saartel hukkus eelmisel nädalal tsükloni tõttu 27 inimest, seejärel liikus torm täiel võimsusel üle Vanuatu, tehes maatasa mitu linna riigi põhjaprovintsides. Vanuatul, Fidžil ja Tongal teateid hukkunutest ei ole. Kõige rängemini tabanud piirkondades olid inimesed juba aegsasti peavarju otsinud, ütlesid päästjad. 

«Tundub, et paljud hooned ja põllud on hävinud ja mõned inimesed enim mõjutatud piirkondades kaotasid kõik,» ütles Vanuatu Punase Risti peasekretär Jacqueline de Gaillande.

Haroldi võimsus oli kahanenud neljanda kategooria tasemele, kui see jõudis Fidžile kolmapäeval, kuid kogus taas hoogu enne üle Tonga liikumist. 

Vanuatu Santo saarel 8. aprill 2020. 
Vanuatu Santo saarel 8. aprill 2020. Foto: AP / SCANPIX

Torm peaks Tonga kohalt ookeanile liikuma neljapäeva õhtul, kuid meteoroloogialehe WeatherWatch.co.nz peasünoptiku Phili Duncani sõnul mindagi kindlat väita ei ole võimalik. 

«See on peaaegu pretsedenditu, et ekvaatorist lõunasse liikuv tsüklon, mis nõrgeneb, muutub taas 5. kategooria (tormiks) nii kaugel lõunas,» ütles ta. 

Vanuatul on päästeoperatsioone raskendanud suletud piiride režiim koroonaviiruse pandeemia tõttu. Saareriik on üks väheseid maailmas, kus pole kinnitust leidnud ühtegi nakkusjuhtumit. 

«Mitte mingit välispersonali Vanuatule päästeoperatsiooniks hetkel ei tooda, see saab olema siseriiklik operatsioon,» ütles Vanuatu riiklik hädaolukordade büroo. 

Austraalia välisminister Marise Payne teatas humanitaarabi saatmisest Vanuatule, samuti pakuti ministri sõnul abi teistele tormist räsitud regiooni riikidele. 

Vanuatu sõnul tuleb riiki saabuvat humanitaarabi vastu võtta nakkusohtu välistades. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles