Oxfam: kriis võib paisata vaesusesse pool miljardit inimest

Copy
Tänavakaubitsejad Peshawaris Pakistanis.
Tänavakaubitsejad Peshawaris Pakistanis. Foto: Hasnain Ali/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Rahvusvaheline abiorganisatsioon Oxfam ärgitas täna riike leppima kokku põhjalikus päästepaketis, et koguda 2,5 triljonit dollarit enam kui poole miljardi inimese vaesusesse langemise ennetamiseks. 

Koroonaviiruse pandeemia majanduslik kahju võib paisata võitluse vaesuse vastu kümne aasta tagusesse aega ja 30 aastat tagasi mõnes Aafrika ja Lähis-Ida regioonis. 

Ligi pool miljardit inimest ehk kaheksa protsenti maailma elanikkonnast võivad pandeemiast tingitud majanduskriisi tõttu tulevikus elada vaesuses, seisis kõrgkoolide King's College London ja Australian National University uurimistöös. 

««Päästepakett kõigile» võimaldaks vaestel riikidel pakkuda rahalist toetust neile, kes on kaotanud oma sissetuleku ja päästa haavatavad väikeettevõtted,» teatas uuringule viitav Oxfam. 

Meetmed hõlmaksid triljoni dollari ulatuses arengumaade võlgade tühistamist 2020. aastal ja vähemalt triljoni dollari suuruste rahvusvaheliste reservide loomist. 

«G20 rahandusministrid, IMF ja Maailmapank peavad andma arengumaadele koheselt rahasüsti, et päästa vaesed ja haavatavad kogukonnad,» ütles Oxfam Internationali ajutine tegevdirektor Jose Maria Vera. 

Kuigi rikastel riikidel on võimalik toetada oma elanikke miljardite dollarite suuruste päästepakettidega, siis enamikel arengumaadel puudub selline «finantslaskemoon, et samamoodi talitada». 

Lisaks 2,5 triljonile dollarile pandeemia mõjude korvamiseks läheb rahvusvaheliseks abiks vaja veel 500 miljardit dollarit, teatas Oxfam. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles