Uuring: piirangud ei saa kaduda enne vaktsiini leidmist (7)

Copy
Kaks meest Stockholmi sadama juures.
Kaks meest Stockholmi sadama juures. Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX

Riigid, mis kavatsevad lõpetada karantiinimeetmed ja taastada tavapärase äritegevuse, peavad jälgima tähelepanelikult uute nakatumiste arvu ja kohandama vajadusel piirangumeetmeid kuni Covid-19 vaktsiini leidmiseni, seisab Hiina kogemusele tuginevas värskes uuringus.

Hiina karm kontroll inimeste igapäevaelu üle lõpetas Covid-19 esimese levikulaine, kuid viiruse teise laine oht on vägagi tõenäoline, märkisid Hongkongi teadlased.

«Kuigi need kontrollimeetmed paistavad olevat vähendanud nakatumiste hulka väga väikeste arvudeni, siis ilma karjaimmuunsuseta Covid-19 suhtes võivad nakatumised uuesti tõusta, kui ettevõtted, tehased ja koolid järk-järgult oma tegevust jätkavad ja suurendavad sotsiaalset läbikäimist, seda eriti arvestades üha kasvavat sisse toodud haigusjuhtumite riski Covid-19 jätkuva ülemaailmse leviku juures,» lausus uuringu kaasautor professor Joseph T Wu Hongkongi ülikoolist.

Hiina on vähendanud ühelt inimeselt levivate nakatumiste arvu keskmist kahelt-kolmelt vähem kui ühe inimeseni.

Teadlased hoiatavad aga, et kui tavapärane elutegevus liiga kiiresti taastub ja piirangud kaotatakse liiga rutakalt, tõuseb sellega jälle ka edasikandumiste hulk.

«Kuigi piiranguid nagu füüsilist distantseerumist ja käitumisharjumuste muutmist jätkatakse ilmselt mõnda aega, on tõenäoliselt üks parimaid strateegiaid ennetava tasakaalu leidmine majandustegevuse jätkamise ja edasikandumiste arvu hoidmise alla ühe vahel, seda kuni töötavad vaktsiinid muutuvad laialt kättesaadavateks,» lausus Wu.

Meditsiiniajakirjas Lancet avaldatud uuring tugineb Hiina epideemiakogemuse uurimisele. See näitab, et Hiina mandriosa suremusprotsent oli alla ühe protsendi juures palju madalam kui epideemia alguspunktis Hubei provintsis, kus suremusprotsent oli ligi kuus. See näitaja sõltus ka provintside majanduslikust jõukusest, mis on seotud arstiabi kättesaadavusega.

Nakatumiste arvu uue kasvu lubamine tooks tõenäoliselt kaasa nii oluliselt kõrgema tervisliku kui majandusliku kahju, isegi kui seejärel rakendatakse uuesti rangemaid piiranguid juhtumite arvu vähendamiseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles