Kaitsevahendeid palunud Pakistani arstid said politseilt peksa

Copy
Pakistani politsei vahistamas arste meeleavaldusel Quettas.
Pakistani politsei vahistamas arste meeleavaldusel Quettas. Foto: BANARAS KHAN/AFP/Scanpix

Politsei ründas kohutavate ravitingimuste tõttu meelt avaldanud Pakistani arste, kes kirjeldasid pandeemiat riigi haiguse epitsentris ravimatuna.

Üks arst, kes osales esmaspäeval kaitsevahendite puudumise tõttu korraldatud istuval protestil, lausus, et politsei peksis ja alandas teda.

«Alguses ma mõtlesin: «Kuidas saaks politsei kasutada vägivalda Covid-19 eesliinil võitlejate vastu, kui mõned päevad tagasi olid samad korrakaitsjad meile pandeemia ajal juhtimise eest au andnud?»,» lausus Quetta politseijaoskonnast rääkinud Amanullah.

«Kuid me eksisime. Meid tabasid kepid ja AK-47 kabad. Meid lohistati läbi tänavate ja visati veokitesse,» lisas arst. Temaga koos jäeti politseijaoskonda ööseks umbes 60 arsti, kes vabastati enam kui 24 tundi pärast kinnipidamist.

Haiglas, kus Amanullah töötab erakorralise meditsiini osakonnas, on juba 16 arstil diagnoositud Covid-19. «Me ei oska öelda, kui paljudele patsientidele nad haigust levitavad,» märkis ta.

Paljud patsiendid, kes on saanud erakorralise meditsiini osakonnas abi, on andnud hiljem positiivse proovi koroonaviiruse kohta.

Sellest hoolimata ei ole riigihaiglates endiselt vajalikke isikukaitsevahendeid ja haiglates, mis ei ole mõeldud Covid-19 raviks, puuduvad isolatsioonikambrid haigestunud arstidele.

Pakistani koroonaepideemia keskmeks kujunenud Belutšistani provintsis on kokku vaid 19 hingamisaparaati. Riigis on teatatud 4000 koroonajuhtumist, kuid teste on tehtud vähe ja arstid usuvad, et tegelikud arvud on palju kõrgemad.

«On palju psühholoogilist pinget ja traumat, sest meil ei ole aimugi, kui paljusid patsiente me oleme nakatanud või edaspidi nakatame,» sõnas Amanullah. «Seetõttu otsustasime korraldada marsi ja nõuda isikukaitsevahendeid. Mitte enda jaoks, vaid paljude elude päästmiseks.»

Arstide meeleavaldus Quettas.
Arstide meeleavaldus Quettas. Foto: BANARAS KHAN/AFP/SCANPIX

Quetta haiglas töötava Younas Elahi sõnul on töö tema kolleegide jaoks, kes ilma kaitsevarustuseta koroonapatsiente ravivad, nagu enesetapp.

«Arstid tapavad ennast haiglates, ravides patsiente ilma kaitsevahenditeta,» sõnas Elahi. «Neil ei ole ohutut varustust. Teisalt on valitsus hakanud arstide vastu vägivalda kasutama.»

Ilma vastava varustuseta ei ole mõnel arstil jäänud muud üle kui keelduda koroonapatsientide ravist, lausus Elahi, nimetades olukorda hullumeelseks.

«Me oleme nii haavatavad ja see ajab mind nutma, kui ma näen patsiente abi palumas, kui arstid ei saa neid isegi puudutada. Siinsed tervishoiuasutused on kohutavad. Ma arvan, et see pandeemia on Belotšistanis alistamatu,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles