Kristlased tähistavad suurt reedet isolatsioonis

Copy
Vaimulikud Jeruusalemma Püha haua kirikus.
Vaimulikud Jeruusalemma Püha haua kirikus. Foto: Reuters / Scanpix

Kristlased tähistavad sel aastal Jeesuse ristilöömist suurte jumalateenistuste ja rahvarohkete rongkäikudeta - suure reede pühad mööduvad koroonapandeemia tõttu isolatsioonis.

Jeruusalemmas Jeesuse arvatavale ristilöömiskohale ehitatud Püha haua kirikusse kogunes kinnisele jumalateenistusele väike rühm vaimulikke. Pärast teenistust kõnnivad nad läbi Via Dolorosa - tee, mida mööda astus Jeesus risti kandes.

Harilikult koguneb ülestõusmispühadeks Jeruusalemma kümneid tuhandeid usklikke ja uudishimulikke kogu maailmast, Jeruusalemma vanalinn ja selle ümbruse pühapaigad on rahvast tihedalt täis.

Tänavu on lennud Iisraeli koroonaviiruse leviku tõkestamiseks peatatud ja usuga seotud kohad suletud.

Ka Roomas ja teistes Itaalia linnades jäävad ülestõusmispühade rongkäigud ja muud rahvakogunemised ära.

Itaalias on koroonaviirus nõudnud ligi 18 000 inimese elu.

Paavst Franciscus peab suure reede jumalateenistuse Vatikani Püha Peetri väljakul pealtvaatajateta. Tavapärasest protsessioonist võtab osa vaid kümme inimest: viis Vatikani tervishoiuametist ja viis Põhja-Itaaliast Padova vanglast.

Välja on toodud puust krutsifiks, mida olevat kantud rongkäigus 16. sajandi algul, kui Roomat laastas katk.

Pariisis peetakse suure reede jumalateenistus aasta eest tules kannatada saanud Jumalaema kirikus. Ka see sündmus on rahvale suletud.

Aasia suurimas katoliiklikus riigis Filipiinidel jäävad lisaks missadele ja muudele rahavakogunemistele ära ka kohalikuks traditsiooniks saanud ristilöömised, mis meelitavad tavalisel aastal kokku tuhandeid turiste.

Kirikulistel tuleb koju jääda ja meenutada Jeesuse kannatusi pere ringis, paastudes ja televiisorist missat vaadates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles