Venemaa algatab juurdluse Prahas maha võetud NL-i marssali kuju üle (12)

Copy
Nõukogude Liidu marssali Ivan Konevi kuju teisaldamine 3. aprillil Prahas tekitas Vene võimudes oodatult terava protesti.
Nõukogude Liidu marssali Ivan Konevi kuju teisaldamine 3. aprillil Prahas tekitas Vene võimudes oodatult terava protesti. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa teatas, et algatab reedel kriminaaluurimise seoses Tšehhi pealinna võimude otsusega eemaldada Prahast Nõukogude Liidu marssali kuju.

Punaarmee marssali Ivan Konevi pronkskuju võeti Prahas maha eelmisel nädalal, et anda ruumi Teise maailmasõja mälestusmärgi püstitamiseks. Tšehhi võimude otsus vallandas oodatult Vene suursaatkonna terava protesti.

Praha linnaametnikud ütlesid, et kuju teisaldatakse ja viiakse uude kohta.

Nõukogude-aegsete kujude mahavõtmine varem Moskva mõjusfääris olnud ja nüüd Lääne poole kalduvates riikides ärritab sageli Venemaad, sest tegemist on nähtava märgiga nende mõjuvõimu kahanemisest.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu kirjutas neljapäeval oma Tšehhi kolleegile Lubomír Metnarile, paludes tal kuju Venemaale üle anda.

Tšehhi minister vastas, et see pole võimalik, kuna kuju kuulub linnale.

Vene juurdluskomitee, mis uurib raskeid kuritegusid, teatas reedel, et on algatanud uurimise «Venemaa sõjalise au sümbolite rüvetamise» asjas. Sellised kuriteod on karistatavad rahatrahvi või üldkasuliku tööga.

Ehkki Praha võimude teisaldusotsus on suuresti sümboolne, võib teema mõjutada kahe riigi vahelisi diplomaatilisi suhteid.

Kui marssal Konevit näevad paljud Venemaal kangelasena, siis paljud tšehhid vastupidiselt Nõukogude Liidu repressioonide sümbolina.

Konev juhtis Punaarmeed, mis vabastas Praha Natsi-Saksamaa vägede käest 1945. aastal, kuid ta oli samuti vastutav operatsiooni Tuulispask eest, millega purustati Ungari ülestõus 1956. aastal.

Praha 6. piirkonna major Ondřej Kolář ütles Tšehhi uudisteagentuurile CTK, et Konevi kuju paigaldatakse «muuseumi, mis on pühendatud Tšehhoslovakkia 20. sajandi ajaloole».

Venemeelne Tšehhi president Miloš Zeman väljendas sarnaselt Moskvaga oma raevu ning ütles, et tegemist on «eriolukorra kuritarvitamisega», viidates valitsuse kehtestatud liikumispiirangutele koroonaviiruse leviku vastu võitluses.

Konevi kuju püstitati aastal 1980, seitse aastat pärast marssali surma.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles