Inimesed koju sulgenud pandeemia on vähendanud kuritegevust

Copy
Briti politsei arvatavat kurjategijat pokri toimetamas. Foto on illustratiivne.
Briti politsei arvatavat kurjategijat pokri toimetamas. Foto on illustratiivne. Foto: PA/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia on langetanud kuritegevuse taset mitmes riigis, ütlevad politseinikud, kes ei välista samas varjatud kuritegevuse, nagu koduvägivalla kasvu. 

Mullu sama perioodiga võrreldes on USA suurlinnas Chicagos alates liikumispiirangute kehtestamisest peetud uimastikaubandusega seoses kinni 42 protsenti vähem inimesi. 

«Tagasiside on selline, et neil pole võimalik mitte kuskil mitte midagi transportida ega müüa,» ütles Chicago advokaat Joseph Lopez. 

Üldiselt langes kuritegevus Chicagos, mis on statistika järgi USA üks vägivaldsemaid linnu, kümne protsendi võrra.

Linnad kogu maailmas on teatanud sarnastest tendentsist pärast pandeemiaga seotud piirangute kehtestamist. Ka kõige vägivaldsemates piirkondades tapetakse üha vähem inimesi ja pannakse toime vähem röövimisi, väidab politsei. 

Samas muretsevad korrakaitsjad võimudele teatamata jäetud koduvägivalla kasvu ning selle pärast, mis saab siis, kui eriolukorrad tühistatakse või kui need jäävad jõusse liiga kauaks. 

Ladina-Ameerikas on kuritegevuse tase langenud ajalooliselt madalale, kirjutab Associated Press. 

«Tapmised on vähenenud ja jõuguliikmed ei ahista nii palju,» ütles üks El Salvadori pealinna San Salvadori elanik. «Ma arvan, et nad kardavad viirust ega taha välja minna.»

El Salvadoris registreeriti eelmisel kuul kaks tapmist päevas, samas kui mõne aasta eest tapeti päevas 600 inimest. 

Langus on seotud ka karmistatud seadustega ja kuritegelike rühmituste omavaheliste vaherahudega. Samuti on kuritegude sagedust langetanud analüütikute sõnul konkreetselt liikumiskeelud. 

Peruus langes kuritegevus märtsis 84 protsendi võrra. Ühe Peruu surnumatja sõnul pidi ta varem tegelema 15 surnukehaga päevas, kellest paljud olid tapmise ohvrid. Praegu ei leia aset pea ühtegi autoõnnetust, samuti on vähenenud tapmine, ütles ta. 

Lõuna-Aafrika Vabariigi politseiminister Bheki Cele sõnul on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenenud vägistamiste arv 600 juhtumi võrra. Tõsiste vägivaldsete rünnakute arv kahanes samal perioodil 2673lt 456le, mõrvajuhtumite arv kahanes 326lt 94le. 

USA viiruse epitsentris New Yorgis vähenes tõsiste kuritegude arv 12 protsendi võrra veebruarist kuni märtsini. Los Angeleses langesid samad näitajad märtsi kolmandal nädalal 30 protsendi võrra. 

«Kurjategijatel on palju vähem võimalusi, mida ära kasutada,» ütles New Yorgi politsei endine seersant. «Enamik sissemurdjaid ootavad, kuni sa oled kodust lahkunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles